NOVE SANKCIJE EU PROTIV RUSIJE! Lukašenko prozvan zbog krađe dece u Ukrajini!

Autor:

Svet

15.02.2024

06:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU je prvobitno predložila da se na 13. listu doda 118 pojedinaca i entiteta, uključujući ruske firme koje krijumčare severnokorejsko oružje na ukrajinsko ratište. Ali sada je svoj predlog dopunila sa još 43 fizička i 32 pravna lica.

NOVE SANKCIJE EU PROTIV RUSIJE! Lukašenko prozvan zbog krađe dece u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

EU stavlja beloruske otmičare dece iz Ukrajine na crnu listu, podstičući pozive za raspisivanje međunarodnog naloga za hapšenje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

- Dmitrij Demidov, načelnik opštine u Vitebskom regionu u Belorusiji, bio je jedna od "ključnih osoba uključenih u nasilnu deportaciju ukrajinske dece u Belorusiju i njihovo naknadno nezakonito usvajanje od strane ruskih i beloruskih porodica - navodi se u nacrtu crne liste u koju je EUobzerver imao uvid.

Još troje Belorusa je prozvano zbog deportacije dece

- Dmitrij Šaucu, Aleksej Talaj i Olga Volkova, delovala su u ime Lukašenkovog režima. Šaucu je bio generalni direktor beloruskog Crvenog krsta, ali je lično posetio "decu iz Ukrajine u Belorusiji i Ukrajini koja se nalazi pod ruskom okupacijom, noseći prorusku vojnu odeću - saopštila je EU.

- Talaj je osnovao "Dobrotvornu fondaciju Aleksej Talaj", u kojoj su oteta ukrajinska deca bila "primorana da pohađaju obrazovne programe koji aktivno podržavaju rusku državnu propagandu, javno negirajući pravo Ukrajine na državnost - saopštila je EU.

Volkova je bila na čelu pseudo-NVO pod nazivom Delfini, koja je "ideološki indoktrinirsla" ukrajinsku decu, dodaje EU. I Talajeva dobrotvorna organizacija i nevladina organizacija Volkove trebalo bi da se nađu na crnoj listi.

U studiji Univerziteta Jejl u SAD u novembru Lukašenkov režim je optužen da je odveo 2.400 ukrajinske dece u 13 ustanova u Belorusiji. Prognani beloruski disident Pavel Latuška, takođe, je u isto vreme podneo dokaze o Lukašenkovoj ulozi u programu Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu. Belorusi su trebalo da budu dodati u 13. rundi sankcija EU Rusiji, koju bi ministri spoljnih poslova EU trebalo da usvoje 19. februara u Briselu.

EU je prvobitno predložila da se na 13. listu doda 118 pojedinaca i entiteta, uključujući ruske firme koje krijumčare severnokorejsko oružje na ukrajinsko ratište. Ali sada je svoj predlog dopunila sa još 43 fizička i 32 pravna lica.

Većina njih su ruske firme za proizvodnju oružja, njihovi šefovi i nižerangirani ruski zvaničnici, od kojih su neki, takođe, osumnjičeni za otmicu dece u Ukrajini. Na ovoj listi nalaze se i severnokorejski ministar odbrane Kang Sun Nam i Severnokorejski Generalni biro za rakete, koji proizvodi balističke rakete. Ako bude usvojena u sadašnjem obliku, 13. runda sankcija Rusiji će povećati broj uglavnom ruskih pojedinaca i entiteta na 2.143 koji imaju zabranu viza EU ​​i kojima će biti zamrznuta imovina zbog rata u Ukrajini.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading