VILIJAM NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU! Timu princa od Velsa pridružio se i diplomata koji je nekad radio u BiH!

Autor:

Svet

10.02.2024

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je kralj Čarls nedavno dijagnostikovan sa rakom, princ od Velsa preuzeo je brojne dužnosti svog oca s ciljem očuvanja stabilnosti i kontinuiteta u kraljevskim redovima.

VILIJAM NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU! Timu princa od Velsa pridružio se i diplomata koji je nekad radio u BiH!

Foto: imageplotter / Avalon / Profimedia

Princ Vilijam

Kako bi obezbedio efikasno obavljanje svojih obaveza, princ je odlučio ojačati svoj tim, a ključnu ulogu u tom procesu imaće Ian Patrik, bivši diplomat.

Ian Patrik, koji je ranije radio kao sekretar za nekadašnjeg lidera liberalnih demokrata i visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, imenovan je za privatnog sekretara princa od Velsa.

Prema navodima iz Kensington palate, ova odluka je doneta u trenutku kada je princ ponovno preuzeo javne dužnosti nakon što je javnost saznala o dijagnozi njegovog oca.

Patrik je prethodno obavljao funkciju sekretara Ešdauna tokom njegovog mandata u Bosni od 2002. do 2006. godine, stičući bogato iskustvo u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa pre nego što se pridružio Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj, podseća Gardian.

Vrativši se redovnim dužnostima ove nedelje, princ Vilijam je preuzeo ulogu svog oca u zvaničnim ceremonijama koje su se odigrale u zamku Vindzor, a sve se dogodilo nakon što se jedno vreme bio povukao da bi bio uz suprugu Kejt Midlton, koja se oporavlja od operacije abdomena.

Pored toga, prisustvovao je i gala večeri gde je izrazio zahvalnost javnosti na podršci tokom "zdravstveno teških vremena za njegovu porodicu".

Ova nova imenovanja i angažovanje iskusnog diplomate kao bliskog saradnika princa od Velsa predstavljaju korak ka efikasnijem obavljanju kraljevskih dužnosti u periodu izazova s kojima se porodica suočava.

Podsećamo, britanski kralj monarh se 8. februara prvi put se obratio javnosti posle saznanja da je bolestan. 

Čarls, koji se ovih dana maksimalno povukao u ilegalu kako bi započeo lečenje od kancera, poslao je poruku povodom obeležavanja 50 godina nezavisnosti Grenade.

Kralj je poslao "čestitke i tople i dobre želje". Tokom govora je istakao da mu je žao što lično ne prisustvuje ovakvoj ceremoniji, kao i da ga za Grenadu vežu posebne uspomene jer ju je posetio pre pet godina.

- Mogu samo da kažem koliko mi je žao što ne mogu lično da budem s vama kako bismo obeležili ovu važnu prekretnicu - rekao je.

Kralj Čarls odložio je sve javne angažmane i ne zna kada će se tačno vratiti svim svojim kraljevskim dužnostima. Međutim, nastaviće s nedeljnim sastancima s premijerom, doduše više ne uživo, odnosno "jedan na jedan", već putem telefona.

Ostatak njegovih dužnosti bi mogli da preuzmu princ Vilijam i kraljica Kamila. Kralj je prošle godine izvršio čak 516 javnih angažmana, uključujući 94 putovanja.

Britance je zatekla vest o bolesti kralja Čarlsa, jer su samo nekoliko dana ranije već bili šokirani saznanjem da je i supruga princa Vilijama Kejt Midlton bolesna i da mora na operaciju abdomena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading