NOVI ZEMLJOTRES NA SAMOSU! Da li je ovo početak veće katastrofe?

Autor:

Svet

04.02.2024

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je ovaj zemljotres bio manje jačine, svaki takav događaj izaziva zabrinutost među stanovništvom, koje se još uvek oporavlja od prethodnog razornog zemljotresa.

NOVI ZEMLJOTRES NA SAMOSU! Da li je ovo početak veće katastrofe?

Foto: shutterstok

Zemljotres

U toku noći, oko pola dva ujutru, zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihtera pogodio je grčko ostrvo Samos. Epicentar ovog zemljotresa lociran je 16 kilometara severoistočno od Karlovasija Samosa, na dubini od 12,5 km.

Prethodno podrhtavanje tla i istorija zemljotresa na ostrvu Samos

Prema grčkim medijima, ovom potresu je prethodilo podrhtavanje tla malo slabije jačine negde oko ponoći. Ovo ostrvo nije strano zemljotresima, s obzirom da je već u oktobru 2020. godine bilo pogođeno snažnim zemljotresom jačine čak 6,9 stepeni po Rihteru.

Posledice zemljotresa i reakcija lokalnog stanovništva

Iako je ovaj zemljotres bio manje jačine, svaki takav događaj izaziva zabrinutost među stanovništvom, koje se još uvek oporavlja od prethodnog razornog zemljotresa. Lokalne vlasti i stanovnici Samosa prate situaciju i preduzimaju neophodne mere predostrožnosti kako bi se zaštitili od mogućih posledica.

Podsećanje na prethodni snažan zemljotres

Oktobarski zemljotres iz 2020. godine ostavio je dubok trag na ostrvu Samos, uzrokujući materijalnu štetu i izazivajući strah među stanovništvom. Snažan potres tada je podsetio ljude na ranija iskustva i potrebu za daljim ulaganjem u sisteme zaštite od zemljotresa i pripremu za takve nepredviđene događaje.

Iako zemljotresi nisu retkost u regionu, svaki novi događaj podseća nas na ranija iskustva i obavezuje nas da budemo spremni za potencijalne nepogode. Ostrvo Samos, uprkos svojoj lepoti, suočava se sa izazovima prirodnih katastrofa, ali zajednica i lokalne vlasti ostaju odlučne u svojoj borbi za sigurnost i oporavak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading