SVET SE TRESE OD PRETNJI HUTA! Uputili upozorenje, sledeći put će biti KOBAN - presećiće protok informacija, spremaju PAKLEN plan!

Autor:

Svet

02.02.2024

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huti su već ranije ostvarili svoje pretnje napadima na civilne brodove u Crvenom moru koji putuju ka Izraelu.

SVET SE TRESE OD PRETNJI HUTA! Uputili upozorenje, sledeći put će biti KOBAN - presećiće protok informacija, spremaju PAKLEN plan!

Foto: Osamah Yahya / Zuma Press / Profimedia

Al-Huti

Jemenski pokret Ansar Alah, poznatiji kao Huti, uputio je ozbiljnu pretnju da će potkopati optičke kablove koji prolaze duž dna Crvenog mora.

Ova pretnja dolazi kao odgovor na moguće napade SAD i Velike Britanije na jemenske aerodrome.

Optički kablovi koji prolaze kroz ovo područje igraju ključnu ulogu u globalnom internet saobraćaju, budući da preko 99% svetskog internet saobraćaja prolazi upravo kroz ove kablove, kao i preko 80% međunarodnih telefonskih linija.

Huti i njihove pretnje

Huti su već ranije ostvarili svoje pretnje napadima na civilne brodove u Crvenom moru koji putuju ka Izraelu. Njihove namere da reaguju na moguće napade na aerodrome dodatno su uznemirujuće, s obzirom na značaj ovih optičkih kablova za globalnu komunikacionu infrastrukturu, oruzjeonline.com.

Geopolitički uticaj

Potencijalni poremećaj ove infrastrukture imao bi ozbiljan uticaj na geopolitičku stabilnost, globalna finansijska tržišta i informacionu bezbednost. S obzirom na značaj komunikacionih kanala koji povezuju Evropu, Bliski istok i Afriku, bilo kakav poremećaj u njihovom radu bi imao dalekosežne posledice.

Analiza podataka o trgovačkim brodovima

Osim pretnji Huta, analiza podataka o trgovačkim brodovima otkriva zanimljive informacije o kretanju tankera za naftu kroz ove vode. Dok brodovi iz SAD i Velike Britanije izbegavaju ove vode, tankeri iz Saudijske Arabije beleže relativno dobre rezultate. Sa druge strane, Rusija zadovoljava značajan deo potražnje nafte na planeti upravo kroz ove vode, dok brodovi iz Irana i Kine takođe nisu na meti Huta.

Kombinacija pretnji Huta i analize kretanja trgovačkih brodova kroz ove vode ukazuje na kompleksnu situaciju u Crvenom moru i Adenskom zalivu, sa potencijalno velikim uticajem na globalnu trgovinu i bezbednost komunikacionih kanala.

(Oruzjeonline.com)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading