OPŠTI HAOS U FRANCUSKOJ, PARIZ POD OPSADOM: Veliki protest poljoprivrednika i taksista - blokade širom zemlje, sukobi s vladom! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

29.01.2024

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ulicama francuske prestonice je 1.710 farmera sa 1.206 poljoprivrednih mašina.

OPŠTI HAOS U FRANCUSKOJ, PARIZ POD OPSADOM: Veliki protest poljoprivrednika i taksista - blokade širom zemlje, sukobi s vladom! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo

U poslednjem talasu protesta poljoprivrednika širom Francuske, 1.710 farmera izašlo je na ulice Pariza sa 1.206 poljoprivrednih mašina. Ovaj dramatični događaj usledio je nakon prošlonedeljnih masovnih okupljanja, gde je čak 17.500 poljoprivrednika izvršilo 113 blokada širom zemlje.

 

 

BFM TV izveštava da su saobraćajnice u regionu Il-d-Frans bile blokirane tokom protesta.

Demonstranti su odbacili ponuđene ustupke premijera Gabrijela Atala tokom vikenda, najavljujući da će "opsedati" Pariz i paralisati sedam glavnih autoputeva u gradu.

Poljoprivrednici, tražeći mere državne pomoći, protestuju u čak 40 opština u Francuskoj, prema informacijama koje je francuska televizija dobila od neimenovanog izvora u Nacionalnoj policiji.

 

 

Prema izveštaju, protesti su organizovani u 40 naselja širom zemlje do jutros.

Vlada je najavila mobilizaciju 15.000 pripadnika policije kako bi sprečila ulazak traktora u "Pariz i veće gradove".

Lideri sindikata ranije su najavili blokade puteva koji vode ka Parizu i drugim većim gradovima.

Situaciju dodatno zakomplikavaju i protesti taksista, nezadovoljnih novim pravilima za prevoz bolesnih. Taksisti su preuzeli sve trake na putevima, vozeći minimalnom brzinom i time usporavajući saobraćaj.

 

 

O situaciji s poljoprivrednicima, predsednik Francuske, Emanuel Makron, planira da razgovara sa Savetom ministara. Mediji prenose da će se predsednik povodom blokada obratiti javnosti oko 15 časova iz Jelisejske palate.

Poljoprivrednici, posebno nezavisni proizvođači, tvrde da ih guše birokratija i propisi EU i Francuske, ističući da je tradicionalni način života na selu suočen s kolapsom. Traže pravednije cene proizvoda, nastavak subvencija za poljoprivredni dizel koji koriste njihovi traktori i vozila, kao i finansijsku pomoć za organske poljoprivrednike, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading