MAKRONOV ZAKON O IMIGRACIJI IZAZVAO HAOS: Ovo su ključne tačke koje morate znati!

Autor:

Svet

27.01.2024

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski zakon o imigraciji: Šta donosi novi tekst zakona?

MAKRONOV ZAKON O IMIGRACIJI IZAZVAO HAOS: Ovo su ključne tačke koje morate znati!

Foto: Tanjug/AP


Administracija francuskog predsednika Emanuela Makrona proglasila je danas novi zakon o imigraciji, nakon što je Ustavni savet Francuske odbacio 35 od 86 članova originalnog zakona. Iako je odbijen veći deo spornih amandmana, ostaje da vidimo kako će ove izmene uticati na politiku imigracije u Francuskoj.

Jedna od ključnih promena odnosi se na olakšanu deportaciju ljudi koji počine krivična dela, kao i ukidanje njihovih boravišnih dozvola. Takođe, za dobijanje boravišne dozvole sada je neophodno obavezati se na "poštovanje principa Republike", poput slobode govora i ravnopravnosti muškaraca i žena. Ove mere jasno pokazuju želju francuske vlade da postavi jasne uslove za boravak stranaca u zemlji.

Reakcije na odluku Ustavnog saveta

Odluka Ustavnog saveta izazvala je burne reakcije, posebno među političkim partijama. Desnica, predvođena Nacionalnim okupljanjem Marin Le Pen, izrazila je nezadovoljstvo odlukom saveta, dok je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen opisao odluku kao pobedu vlade. Ovo jasno pokazuje političke sukobe i tenzije koje prate donošenje zakona o imigraciji.

Implikacije novih mera

Novi zakon takođe ukida zaštitu određenim kategorijama stranih državljana, poput onih koji su stigli u Francusku mlađi od 13 godina. Odeljenja sada imaju mogućnost da uskrate izdržavanje za decu stranaca od 18 do 21 godine kojima je naloženo da napuste zemlju. Ove mere jasno pokazuju oštriji pristup prema imigraciji i boravku stranaca u Francuskoj.

Reakcija javnosti

Prošle nedelje oko 150.000 Francuza demonstriralo je zahtevajući ukidanje zakona o imigraciji. Ovakva reakcija javnosti jasno pokazuje da je politika imigracije jedna od ključnih tema koja deli francusko društvo.

Zakon o imigraciji usvojen je 19. decembra 2023. nakon 18 meseci intenzivne debate, a njegovo sprovođenje će svakako izazvati dalje političke i društvene diskusije u Francuskoj. Kako će nove mere uticati na život imigranata i političku klimu u zemlji, ostaje da vidimo u narednom periodu.

(Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading