ISPLOVILA ''IKONA MORA'', NAJVEĆI KRUZER NA SVETU! Grdosija prima 7600 putnika, poseduje 20 palub, ali ima jedan VELIKI problem! (VIDEO)

Autor:

Svet

28.01.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos svojoj raskoši i veličanstvenosti, Ikona mora je došla pod lupu zbog svojih znatnih emisija metana.

ISPLOVILA ''IKONA MORA'', NAJVEĆI KRUZER NA SVETU! Grdosija prima 7600 putnika, poseduje 20 palub, ali ima jedan VELIKI problem! (VIDEO)

Foto: Credit: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Najveći brod za krstarenje na svetu, Ikona mora, krenuo je na svoje prvo putovanje iz Majamija, Florida, izazivajući divljenje zbog svoje impozantne velićine, ali i kritike.

Protežući se impresivnih 365 metara sa 20 paluba i kapacitetom da primi do 7600 putnika, ovaj luksuzni brod u vlasništvu Grupe "Royal Caribbean" planira da plovi tropskim ostrvima. Međutim, ekolozi su izrazili zabrinutost zbog značajnih emisija metana sa broda, koji koristi tečni prirodni gas (TNG), prenosi BBC.

Uticanje na životnu sredinu: Emisije metana i kontroverze

Uprkos svojoj raskoši i veličanstvenosti, Ikona mora je došla pod lupu zbog svojih znatnih emisija metana. Prema Međunarodnom savetu za čist saobraćaj (ICCT), korišćenje TNG-a kao goriva za brodove rezultira sa preko 120% više emisija gasova sa efektom staklene bašte u odnosu na mazut. Kao potentan gas sa efektom staklene bašte, metan zadržava 80 puta više toplote u atmosferi od ugljen-dioksida tokom perioda od 20 godina, čineći smanjenje ovih emisija ključnim u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Foto: Credit: Paul Hennesy / AFP / Profimedia

Najveći kruzer na svetu, Ikona mora

Kao odgovor na zabrinutosti za životnu sredinu, portparol kompanije Royal Caribbean je izjavio da je Ikona mora 24% energetski efikasnija od zahteva Međunarodne pomorske organizacije za moderne brodove. Takođe, kompanija je najavila planove da do 2035. godine uvede brod bez emisija u svoju flotu, ističući posvećenost održivosti i ekoloških praksi, prenosi Jutarnji.hr.

Lansiranje sa zvezdanim sjajem

Velika ceremonija inauguracije broda je videla prisustvo poznatog fudbalera Lionela Mesija, trenutno igrača Intera Majami. Mesi je igrao centralnu ulogu u tradicionalnom krštenju broda postavljanjem fudbalske lopte na posebno izgrađeni postolje, pokrećući ceremonijalno lomljenje boce šampanjca o pramac broda za sreću. Događaj je bio pun zvezda, dodatno doprinoseći privlačnosti Ikone mora.

Neslućeni luksuz i zabava

Sa neverovatnom cenom izgradnje od 2 milijarde dolara, Ikona mora se može pohvaliti raskošnim nizom sadržaja, uključujući sedam bazena, šest tobogana i preko 40 restorana, barova i salonaca. Njena ogromna veličina i raskošne ponude čine je čudom modernog pomorskog inženjeringa, obećavajući nezaboravno iskustvo za svoje putnike.

Dok Ikona mora započinje svoje prvo putovanje, ona stoji kao dokaz ljudske inovacije i ambicije, ali isto tako služi kao podsetnik na hitnu potrebu za održivim i ekološki osvešćenim praksama u pomorskoj industriji.

(BBC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading