POGOĐEN TANKER U ADENSKOM ZALIVU! Huti preuzeli odgovornost za raketni napad!

Autor:

Svet

26.01.2024

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huti priznali da su pogodili tanker u Adenskom zalivu.

POGOĐEN TANKER U ADENSKOM ZALIVU! Huti preuzeli odgovornost za raketni napad!

Foto: Shutterstock

Huti su prihvatili napad na tanker u Adenskom zalivu, iako su tvrdili da su ciljali britanski naftni tanker Marlin Luanda.

Američki zvaničnici su saopštili da u napadu na tanke nije bilo povređenih.

Nakon što je projektil pogodio brod, jedan od rezervoara je buknuo, ali je brzom intervencijom vatrogasne opreme situacija stavljena pod kontrolu.

Prema izveštaju BBC-ja, obližnji pomorski brod je reagovao na signal za pomoć i pritekao u pomoć, sprečavajući dalje širenje vatre i moguće ozbiljnije posledice.

Napad Huta na komercijalni transport

Ovo nije prvi put da su Huti izveli napad na komercijalni transport u i oko Crvenog mora. Britanske pomorske trgovinske operacije (UKMTO) su saopštile da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena, dodatno naglašavajući učestalost napada na ovom području.

Napadi na tankere i komercijalne brodove predstavljaju ozbiljan izazov za pomorsku sigurnost i međunarodnu trgovinu, posebno u područjima kao što je Adenski zaliv gde se ovi incidenti često dešavaju.

Reakcija međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica je osudila ovaj napad i izrazila zabrinutost zbog eskalacije napetosti u tom regionu. Američki zvaničnici su najavili da će pažljivo pratiti situaciju i preduzeti odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost plovidbe u tom području.

Situacija na Bliskom istoku i uticaj na globalnu trgovinu

Napadi na tankere u bliskoistočnim vodama imaju potencijal da utiču na globalnu trgovinu naftom i naftnim derivatima, što može rezultirati rastom cena na svetskom tržištu. Stoga je od suštinskog značaja da međunarodna zajednica preduzme mere kako bi osigurala sigurnost plovidbe i stabilnost u ovom vitalnom pomorskom koridoru.

U narednim danima se očekuju dalje informacije o ovom incidentu i mogućim reakcijama međunarodne zajednice na sve učestalije napade na komercijalne brodove u tom regionu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading