DEČJIM PLAČEM MAME U SMRT! Jeziva taktika Hamasa u uličnim borbama u Gazi!

Autor:

Svet

24.12.2023

22:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratni novinar Ron Ben-Jišai kaže da koriste lutke i ruksake sa zvučnicima, sa kojih puštaju snimljene zvukove.

DEČJIM PLAČEM MAME U SMRT! Jeziva taktika Hamasa u uličnim borbama u Gazi!

Foto: Profimedia

U intenzivnim uličnim borbama, koje se vode iznad i ispod zemlje, izraelske snage suočavaju se s paklenom taktikom Hamasa, koja unosi strah i nesigurnost. Dok izraelske odbrambene snage (IDF) raspoređuju bespilotne letelice i napredne robote, pokazujući moć jedne od najsnažnijih vojski sveta, s druge strane, njihovi protivnici oslanjaju se na neke od najstarijih taktika ratovanja: lukavstvo, iznenađenje i zasedu.

Poslednjih dana, IDF otkrio je da su njegovi vojnici čuli snimke plača i ljudi koji govore hebrejski, dok su bili u potrazi za taocima u palestinskoj enklavi. U jednoj uličici u blizini izbegličkog kampa Džabalija u severnoj Gazi izraelski vojnici namamljeni su u smrtonosnu zamku.

Republika

Foto: Profimedia

Gaza

EROZIJA MORALA

- Hamasovi borci pokušali su da koriste lutke i dečje ruksake sa zvučnicima, s kojih su puštali zvukove plača. Bili su namerno postavljeni u blizini okna povezanog s mrežom tunela - saopštila je izraelska vojska.

O ovim zamkama i minama iznenađenja svedočio je iz prve ruke i iskusni ratni novinar Ron Ben-Jišaj, izveštač iz svih izraelskih ratova od 1967. do danas.

- Kada sam nedavno ušao u Gazu s IDF, u dečjoj sobi sam među pokrivačima video veliku eksplozivnu napravu. Bombe su visile u džakovima s peskom na zidovima da bi eksplodirale u visini glava vojnika. Uz plač dece i sve te trikove, cilj je namamiti snage IDF u zamku. Oni postavljaju mamac da bi doveli snage do područja gde su eksplozivi postavljeni ukrug i međusobno povezani - objašnjava Ben-Jišaj.

Ova Hamasova taktika zavaravanja protivnika nije nikakva novost, ističe Netanel Flamer, istraživač bliskoistočnih studija na Univerzitetu Bar-Ilan, koji se priprema da objavi knjigu o borbenim metodama Palestinaca.

- Hamas iskorišćava složenost ulične borbe s ciljem ili nanošenja štete nedužnim civilima, što dovodi do erozije izraelskog međunarodnog legitimiteta i samooptuživanja, ili nanošenja štete izraelskom društvu stvaranjem unutrašnjih podela i dovođenja u pitanje opravdanosti vojne operacije - rekao je Flamer.

Republika

Foto: Profimedia

Porodice talaca

CIVILI KAO ŠTIT

Izraelci optužuju palestinske borce da koriste civile kao žive štitove i postavljaju logističke centre blizu zaštićenih lokacija, kao što su bolnice, džamije i crkve, što Izraelu otežava spasavanje talaca i pronalaženje Hamasovih boraca.

Mediji tvrde da Hamas koristi zamke s ciljem stvaranja zbrke, haosa, ljutnje i frustracije među izraelskim vojnicima.

- Kao da im govore: "Vidite, vi ste moćna sila, ali mi vam se i dalje rugamo" - rekao je za Vašington post Kobi Majkl, istraživač na Institutu za studije nacionalne bezbednosti pri Univerzitetu Tel Aviv.

Majkl objašnjava da su izraelski vojnici koji učestvuju u bliskim borbama verovatno već umorni i uplašeni, a Hamasove operacije obmane čine ih ranjivijim da budu uhvaćeni nespremni.

Taoci streljani na brzinu

Nedavno je IDF greškom ubio troje izraelskih talaca, koji su bili bez majica i mahali belom zastavom, dok je pored njih stajao znak na kojem je pisalo SOS i ispod toga napisano na hebrejskom: "Upomoć! Tri taoca."

Republika

Foto: Profimedia

Taoci streljani na brzinu

 

Vojska je saopštila da su vojnici prekršili ratno pravo i izvinila se naciji i porodicama, ali Ben-Jišaj veruje da ovaj teški propust nije posledica Hamasove taktike obmane, već etički neuspeh IDF.

- Streljanje trojice talaca obavljeno je na brzinu. Jednostavno su napustili načela IDF - rekao je novinar lista Jediot Ahronot, dodajući da se većina izraelskih vojnika ponaša ispravno i vrlo su oprezni tokom akcija.

Skladište oružja pored škole i klinike

Izraelske odbrambene snage saopštile su juče da je u jednoj zgradi u Gazi koju civili koriste kao sklonište pronađeno veliko skladište oružja. Dodaje se da se zgrada nalazi u blizini škole, džamije i klinike, a u bunkeru u zgradi su pronađeni eksplozivni samoubilački pojasevi, prilagođeni deci, desetine minobacača, stotine granata i obaveštajni dokumenti.

Republika

Foto: Profimedia

Skladište oružja

Prema tvrdnjama IDF, u severnoj Gazi pripadnici brigade Jiftah identifikovali su nekoliko terorističkih operativaca, koji su izašli iz zgrade koju Hamas koristi za posmatranje, nakon čega je izraelska avijacija izvršila raketni udar na tu lokaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading