GAZA JE GROBLJE ZA DECU, OVAKVO RAZARANJE NIKAD NIJE VIĐENO UNICEF šokiran ponašanjem Izraela na frontu, a ako se OVO DESI sledi potpuna katastrofa

Autor:

Svet

16.12.2023

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se još veća nestašica vode, hrane i lekova što će dovesti do masovnog umiranja najmlađih

GAZA JE GROBLJE ZA DECU, OVAKVO RAZARANJE NIKAD NIJE VIĐENO UNICEF šokiran ponašanjem Izraela na frontu, a ako se OVO DESI sledi potpuna katastrofa

Foto: Printskrin/Mreža X/@PalestineRCS

Portparol UNICEF-a Džejms Elder upozorio je Izrael i deo ostatka sveta koji ga podržava da deca u Gazi žive u paklenim uslovima i da je sva prilika da će im se situacija samo pogoršati.

- Na početku ovog rata UNICEF je rekao da je Gaza postala groblje za decu i živi pakao za sve ostale. Situacija se pogoršava s nastavkom bombardovanja - navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Elder, koji se vratio iz višenedeljne misije u Gazi upozorio je na ozbiljne posledice nestašice hrane, vode i lekova za decu.

- Deca u Gazi sada su u opasnosti iz vazduha, bolesti na zemlji i smrti od gladi i žeđi - rekao je Elder, dodajući da nikada nigde nije video takav nivo razaranja i očaja.

Naveo je i da je razgovarao s roditeljima u Gazi koji su mu rekli da su shvatili da bolnice više nisu opcija za njihovu decu zbog kontinuiranih napada.

- Većina kriza užasno pogađa decu jer su deca najugroženija, ali većina njih ima oko 20 posto žrtava dece, u Gazi su deca žrtve u 40 posto slučajeva. Ovaj sukob je dvostruko smrtonosniji za decu od mnogih sukoba koje smo videli u posljednjih 15 ili 20 godina - navodi se u saopštenju.

Izrael je ove nedelje pojačao kopnenu ofanzivu, naročito u južnoj Gazi za koju je pre samo mesec dana tvrdio da je bezbedna zona za stanovnike severa.

Prilikom poslednjih napada u Kan Junisu u četvrtak i petak, ubili su i nekoliko svojih talaca pomešavši ih sa Hamasom, kao i jednog novinara Al Džazire.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading