NIKOM NIJE JASNO ZAŠTO SADA TOLIKO LOBIRA ZA NJIH: Premijer ove zemlje traži da Ukrajina ŠTO PRE uđe u Evropsku uniju

Autor:

Svet

13.12.2023

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija je u novembru preporučila da Kijev bude pozvan da otpočne pregovore o članstvu čim se budu ispunili uslovi vezani za rešavanje problema korupcije

NIKOM NIJE JASNO ZAŠTO SADA TOLIKO LOBIRA ZA NJIH: Premijer ove zemlje traži da Ukrajina ŠTO PRE uđe u Evropsku uniju

Foto: Tanjug/AP

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da se nada da će se otvoriti pregovori o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji pre kraja španskog predsedavanja EU, koje se završava 31. decembra, kao i da je vreme da blok "otvori vrata" Moldaviji i zemljama Zapadnog Balkana.

- Otpočeo sam špansko predsedavanje putem u Kijev i nadam se da ću ga zatvoriti započinjanjem pristupnih pregovora sa ovom zemljom, sada kada je poznat izveštaj Evropske komisije - rekao je Sančez pre samita EU zakazanog za četvrtak i petak, na kom će se raspravljati o proširenju bloka.

Evropska komisija je u novembru preporučila da Kijev bude pozvan da otpočne pregovore o članstvu čim se budu ispunili uslovi vezani za rešavanje problema korupcije, kao i usvajanje zakona o lobiranju u skladu sa standardima EU, i jačanje zaštite prava nacionalnih manjina u Ukrajini, prenosi Rojters.

Mađarska je najavila da se drži stava o protivljenju ukrajinskog članstva, što će biti jedna od tema razgovora sastanka članica EU, kao i potencijalni novi paket sankcija EU protiv Moskve, 12. po redu od ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading