POLJACI PROZRELI NAMERE UKRAJINACA! Žele da ZAOBIĐU blokadu granica, evo i KAKO!

Autor:

Svet

07.12.2023

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu.

POLJACI PROZRELI NAMERE UKRAJINACA! Žele da ZAOBIĐU blokadu granica, evo i KAKO!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina namerava da zaobiđe blokadu granica poljskih vozača kamiona dovoženjem kamiona voznim platformama, saopštio je danas ukrajinski zvaničnik iz Nacionalne železničke kompanije prema pisanju novinske agencije Interfaks, prenosi Rojters.

- Sada imamo natovaren voz koji stoji na prelazu Hrubešuv (na ukrajinsko-poljskoj granici). Utovarena su već 23 vagonska kontejnera sa kamionima - rekao je Valerij Tkačov, zamenik direktora komercijalnog odeljenja na železnici.

On je dodao da ukrajinska i poljska strana trenutno rade na usaglašavanju tehničkih pitanja.

- Čim ovaj probni voz prođe i sve bude u redu, mi ćemo pokrenuti ovo u masovnim razmeram - rekao je Tkačov.

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim.

Ukrajinska vlast tvrdi da je oko 3.000 kamiona zarobljeno u kilometarskim kolonama na nekoliko graničnih prelaza sa Poljskom, što je, posledično, dovelo do porasta   cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Početkom decembra, premijer Poljske Mateuš Moravjecki pozvao je Evropsku uniju da obnovi sistem, ukinut posle izbijanja rata u Ukrajini, po kojem su ukrajinskim kamiondžijama potrebne dozvole za ulazak u Uniju.

Istog dana je na kontrolnom punktu Uhriniv-Dolobičuv na ukrajinsko-poljskoj granici počelo carinjenje praznih teških kamiona koji napuštaju Ukrajinu.

Sličan štrajk autoprevoznika  započet je 1. decembra i u Slovačkoj, jer nezadovoljni vozači kamiona traže da se zabrani ulazak u EU ukrajinskim kamiondžijama bez ulazne dozvole jer, kako se navodi, oni podrivaju tarifni sistem i obaraju cene kamionskog prevoza, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading