PUTIN O PRIVATNOM ŽIVOTU: Moj deda je kuvao Staljinu i Lenjinu!

Autor:

Svet

12.03.2018

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski lider Vladimir Putin otkrio je samo nedelju dana pred predsedničke izbore, na kojima se bori za treći uzastopni mandat, da je njegov deda Spiridon Putin bio lični kuvar čuvenom Vladimiru Lenjinu, ali kasnije i ozloglašenom Josifu Visarionoviču Staljinu. Šef Kremlja to je odlučio da kaže u dvočasovnom dokumentarnom filmu o sebi, koji je pod nazivom "Putin" napravio Andrej Kondrašov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Deda je bio kuvar Lenjinu i kasnije Staljinu u jednoj od kuća kod Moskve. To je predano radio sve do smrti 1965. u 86. godini - istakao je ruski predsednik o čoveku sa kojim ima veliki broj zajedničkih fotografija dok je još bio dečak, iako dosad nije mnogo govorio o tom periodu svog života.

Naime, poznato je da on ne voli da otkriva detalje o sebi, posebno o vremenu odrastanja. Zato gotovo sve njegove biografije počinju pričama o dogodovštinama koje su se dogodile tek nakon njegove osme godine, a roditelje, koji su preminuli kratko pre njegovog političkog uspona, veoma retko pominje. Zbog toga se javljao veliki broj teorija o njemu, uključujući i onu da je prvih devet godina proveo s porodicom čije postojanje i do danas poriče. U sklopu te priče je uverenje da je Putin prvu polovinu detinjstva proveo u Gruziji, a ne u Rusiji.

Inače, u dvočasovnom filmu o njemu govore i mnoge njegove kolege i saborci iz Kremlja, kao i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji važi za Putinovog prijatelja. Ipak, najviše pažnje svetske javnosti dokumentarac je privukao zbog predsednikovog priznanja da je 2014. naredio obaranje putničkog aviona turske kompanije "Pegazus", koji je 110 ljudi prevozio iz ukrajinskog Harkova za Istanbul. Iako do takvog scenarija nikada nije došlo, a uz to je Putin objasnio da je imao dojavu od obaveštajnih službi da su letelicu oteli teroristi i da u njoj nalazi bomba namenjena publici na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, zapadni mediji su to dočekali s apetitom da od šefa Kremlja naprave agresora.

- Rečeno mi je: "Avion na putu iz Ukrajine ka Istanbulu je otet, a otmičari zahtevaju da slete u Sočiju". U avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu na ceremoniji otvaranja bilo 40.000 duša. Bezbednosni zvaničnici su mi rekli da je u takvim situacijama predviđeno obaranje aviona, pa sam rekao: "Ponašajte se u skladu s planom" - otkrio je Putin detalje od 7. februara 2014, kada je u turskoj letelici marke boing 737-800 zaista zavladala uzbuna, ali se kasnije ispostavilo da je jedan pijani putnik namerno izazvao dramu lažnom dojavom o bombi.

To je ipak podstaklo zapadne medije da objave kako je Putin nameravao da pobije 110 nedužnih ljudi, podsetivši pritom na obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014, kada je stradalo 295 ljudi, a za šta Zapad krivi Rusiju iako su nezavisni istražitelji dokazali da ne postoje dokazi o umešanosti te zemlje u tragediju. Kremlj tvrdi da takva antiruska kampanja poprima nezapamćene okvire pred predsedničke izbore 18. marta, a vrhunac je i jučerašnje saopštenje EU da neće priznati rezultate tog glasanja na poluostrvu Krimu. U dokumentarcu je Putin, takođe, naglasio kako Krim više nikada neće biti ukrajinski.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Staljinista

12.03.2018 23:13

Живео Стаљин и Светска Револуција!!! Издајници који су против Стаљина су редом наци-фашисти са којима не сме бити никаквог милосрђа. Поздрав!