NASTAVAK RATA DONEO NOVE ŽRTVE: Najmanje 54 Palestinca ubijena u današnjim napadima na Gazu, UN traže TRAJAN PREKID VATRE

Autor:

Svet

01.12.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 54 Palestinca ubijena su danas u izraelskim napadima na Pojas Gaze od kada je isteklo sedmodnevno privremeno primirje, javio je palestinski zvanični radio.

NASTAVAK RATA DONEO NOVE ŽRTVE: Najmanje 54 Palestinca ubijena u današnjim napadima na Gazu, UN traže TRAJAN PREKID VATRE

Foto: Tanjug/AP AP Photo/Adel Hana

Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je više od 30 Palestinaca ubijeno jutros, a da je na desetine ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja. Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Rojters.

Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe. Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

 

Republika

Foto: Tanjug/AP AP Photo/Adel Hana

 

 

Raketa lansirana iz Pojasa Gaze u poslednjih sat vremena pričinila je materijalnu štetu u kibucu Mefalsim, saopštile su danas lokalne vlasti. U napadu niko nije povređen, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelske pogranične zajednice prema Gazi uglavnom su evakuisane zbog rata sa Hamasom. Sirene su se oglasile i u kibucu Netiv HaAsari i seoskom naselju Jad Mordehaiju. Nekoliko projektila je očigledno presrela Gvozdena kupola. Izraelska vojska prethodno je danas saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6.00 sati po lokalnom vremenu zbog čega privremeno primirje nije produženo. (Kraj) vn/nv UN:

Nastavak napada na Gazu katastrofalan, potreban trajan prekid vatre

Ujedinjene nacije izrazile su danas žaljenje zbog nastavka izraelske vojne operacije u Gazi, opisujući situaciju kao katastrofalnu i pozivajući strane da obezbede trajni prekid vatre. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš napisao je na platformi X da žali zbog nastavka neprijateljstava i izrazio nadu da bi mogla biti uspostavljena nova pauza u sukobu Izraela sa Hamasom.

"Ponovni sukobi samo pokazuju koliko je važan prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći", istakao je Gutereš. Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk izjavio je da je nastavak sukoba u Gazi katastrofalan. Tirk je pozvao sve strane i države koje imaju uticaj na njih da udvostruče napore da se odmah obezbedi prekid vatre, preneo je Rojters. Apelujući na trajni prekid vatre, Unicef je saopštio da neangažovanje u vezi sa obustavljanjem sukoba u Pojasu Gaze predstavlja "odobrenje ubijanja dece".

"Mora se primeniti trajni prekid vatre", rekao je portparol Unicefa Džejms Elder novinarima putem video linka iz Gaze.

Republika

Foto: Tanjug/AP AP Photo/Adel Hana

 

 

Najmanje 54 Palestinca ubijena su danas u izraelskim napadima na Pojas Gaze od kada je isteklo sedmodnevno privremeno primirje, javio je palestinski zvanični radio. Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je više od 30 Palestinaca ubijeno jutros, a da je na desetine ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja.

Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Rojters. Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading