"ZID JERIHONA": Izraelci u rukama imali tajni plan Hamasa za veliki napad još pre godinu dana NISU VEROVALI DA JE TO MOGUĆE

Autor:

Svet

01.12.2023

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštaju Njujork Tajmsa, izraelski zvaničnici su više od godinu dana pre napada 7. oktobra bili upoznati sa planom Hamasa o napadu na Izrael. Međutim, smatrali su da takav scenario nije realan.

"ZID JERIHONA": Izraelci u rukama imali tajni plan Hamasa za veliki napad još pre godinu dana NISU VEROVALI DA JE TO MOGUĆE

Foto: www.profimedia.rs

Izraelska vojna obaveštajna služba došla je u posed dokumenta palestinskog islamističkog pokreta Hamas na oko 40 stranica, u kojem se detaljno opisuje veliki napad poput onog koji su ekstremisti izveli 7. oktobra u Izraelu. Dokument, poznat u obaveštajnim krugovima kao “Zid Jerihona”, nije naveo datum mogućeg napada, ali su precizirane tačke vezane za izraelski bezbednosni sistem i napade na gradove i vojne baze.

Planovi u dokumentu uključuju raketni napad, dronove koji uništavaju sigurnosne kamere i sistem odbrane, kao i borce koji paraglajderima, automobilima i pešice prelaze na izraelsku stranu. Međutim, “nije bilo moguće utvrditi” da li je ovaj plan odobrilo rukovodstvo Hamasa i šta bi on mogao da znači u stvarnosti.

7. oktobra 2023. godine, palestinski islamistički pokret Hamas izveo je koordinirane napade iz Gaze na susednu izraelsku teritoriju. Napadi su započeli rano ujutru sa raketnom barikadom od najmanje 3.000 raketa lansiranih protiv Izraela i incursijama vozilima i paraglajderima na njegovu teritoriju. Borci Hamasa probili su barijeru između Gaze i Izraela, ubijajući civile u susednim izraelskim zajednicama i napadajući izraelske vojne baze1.

U jednom danu, ubijeno je 859 izraelskih civila i najmanje 348 izraelskih vojnika i policajaca. Oko 250 izraelskih civila i vojnika odvedeno je kao taoci u Pojas Gaze, od kojih je broj kidnapovane dece oko 301. Napad je osudilo najmanje 44 nacije kao terorizam, dok su mnoge arapske i muslimanske zemlje okrivile izraelsku okupaciju palestinskih teritorija kao koren uzroka napada. Taj dan se smatra najkrvavijim u istoriji Izraela i najsmrtonosnijim za Jevreje od Holokausta.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading