IZRAEL NIKOM NE OSTAJE DUŽAN! POSLE HAMASA, UDAR NA KATAR: Tajni sastanak šefova CIA i Mosada u Dohi

Autor:

Svet

30.11.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na vojnom radiju najavljen obračun čim se oslobode svi taoci.

IZRAEL NIKOM NE OSTAJE DUŽAN! POSLE HAMASA, UDAR NA KATAR: Tajni sastanak šefova CIA i Mosada u Dohi

Foto: Tanjug/AP

Izrael će poravnati račune s Katarom nakon što se završi uloga te zemlje kao posrednika u pregovorima za povratak talaca iz Pojasa Gaze, izjavio je zamenik generalnog direktora za strateške poslove u izraelskom ministarstvu spoljnih poslova Jošua Zarka.

On je u intervjuu za radio izraelske vojske optužio Katar da je igrao lošu ulogu u svemu što se odnosi na legitimisanje Hamasovih aktivnosti, ali da je trenutno potreban Izraelu.

NEMA TAJNE

- Ali kad ova stvar prođe, obračunaćemo se s njima. U Kataru dobro znaju da će tako biti - poručio je Zarka i dodao da će Izrael progoniti svakoga ko je bio na strani Hamasa.

Emir Katara Tamim ibn Hamad el Tani već je bio u sukobu s drugim arapskim zemljama, ali nikada s Izraelom. Saudijska Arabija, Bahrein i UAE 2014. povukli su ambasadore iz Dohe optužujući ga za saradnju s Islamskom državom. Emir Katara je popustio i njegova vojska učestvovala je u vazdušnim napadima na položaje Islamske države u Siriji.

Međutim, tri godine kasnije, ove zemlje prekinule su diplomatske odnose s Katarom pod optužbom da podržava terorističke grupe. Kontingent katarske vojske tada se povukao iz Jemena, gde je s ostalim arapskim zemljama učestvovao u ratu s Husima. Uzrok sukoba tada je bila sumnja da Katar održava veze s Muslimanskom braćom i Hamasom.

ISTIČE PRIMIRJE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Američka CIA i izraelski Mosad već više od mesec dana koriste Katar kao posrednika u pregovorima s Hamasom. Istog dana kada je Zarka zapretio, u Kataru su se sastali direktor CIA Vilijam Berns i Mosada David Barne. Oni su s katarskim premijerom razmotrili naredne korake nakon isteka primirja između Izraela i Hamasa. Predloženo je da se prekid vatre produži da bi se razmenilo još talaca, ali se navodi da je ishod razgovora bio nejasan.

Katarski zvaničnici su pre toga razgovarali s predstavnicima Hamasa da bi saznali na šta bi ova grupa mogla da pristane i to izložili šefu Mosada. Dosad je Hamas oslobodio 80 talaca u zamenu za 181 palestinsku ženu i dete koji su bili u izraelskim zatvorima. U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijeno je više od 15.000 ljudi, od kojih su oko 40 odsto deca, a raseljeno je oko 1,7 miliona.

"Netanjahu ušao u istoriju kao koljač"

Republika

Foto: Profimedia

Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu počinio jedno od najvećih zverstava u ovom veku i da je ušao u istoriju kao koljač.
- Saopštenja Netanjahuove vlade umanjuju nade da će se trenutna humanitarna pauza u Pojasu Gaze pretvoriti u trajni prekid vatre - rekao je Erdogan i najavio drugi turski brod s 1.500 tona humanitarne pomoći za Gazu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading