ŽENE-VOJNICI ZNALE ZA NAPAD, MOSAD IH POTPUNO IGNORISAO! Novi dokazi KATASTROFALNIH propusta izraelskih službi

Autor:

Svet

26.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izveštaj sa granice potkrepljen dokazima poslat nekoliko nedelja pre napada, odgovor je bio: "Ovo je nezamisliv scenario".

ŽENE-VOJNICI ZNALE ZA NAPAD, MOSAD IH POTPUNO IGNORISAO! Novi dokazi KATASTROFALNIH propusta izraelskih službi

Foto: Profimedia

Da su najviši izraelski vojni obaveštajci poslušali upozorenje, ne bi ni došlo do pokolja 1.200 civila na jugu zemlje 7. oktobra, otkrio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na dva izvora bliska istrazi.

SVE PO PROPISU

Naime, straža na granici s Gazom poslala je detaljan izveštaj nekoliko nedelja pre Hamasovog brutalnog napada sa zemlje, vode i iz vazduha. Radi se o jedinici koju čine uglavnom žene-vojnici, čiji je prvenstveni zadatak da gledaju i analiziraju snimke i druge podatke pristigle s područja oko elektronske ograde, koja okružuje palestinsku teritoriju.

- Sve je odrađeno prema propisima. Izveštaj je stigao bezbednim kanalom za komunikaciju, s upozorenjem da Hamas obučava ljude za probijanje ograde, infiltraciju i zauzimanje kibuca na jugu zemlje. To bi značilo da je napad Hamasa jedan od najvećih obaveštajnih propusta Mosada još od iznenadnog napada Egipta i Sirije 1973, poznatijeg kao Jomkipurski rat - piše Fajnenšel tajms.

Foto: Tanjug/AP

Izraelski vojnici

Pripadnice granične jedinice su takođe upozorile da analiza nekoliko snimaka pokazuje da Hamas uvežbava svoje ljude za otmice civila i da je napad neizbežan. List navodi da je u izveštajima upozoreno da je viđen visoki Hamasov vojni zapovednik koji je nadzirao trening, a identifikovan je zahvaljujući bazi lica koje poseduju izraelske službe.

- Ovo je nezamisliv scenario - odgovorio je visoki obaveštajni funkcioner izraelske vojske i tako širom otvorio vrata napadu.

ĆUTE U VOJSCI

Poverljivi izvori tvrde da je ovaj propust tema velike rasprave i da verovatno slede disciplinske kazne za obaveštajce. Britanski list poslao je o tome pitanje izraelskoj vojsci, ali u odgovoru koji su dobili navodi se da je "IDF trenutno fokusiran samo na misiju uništavanja Hamasa".

- Temeljna istraga biće sprovedena posle rata da bi se razjasnili svi detalji - poručeno je iz vojske.

Foto: Tanjug/AP

Izraelska graničarka pomaže ženi sa detetom

Izraelske graničarke, nazvane i oči IDF, koriste kamere i senzore za nadzor od 15 do 30 kilometara širokog pojasa oko Gaze i prate sve do najsitnijih detalja, pa čak i promene u dnevnoj rutini lokalnih zemljoradnika. Neke od njih su već izašle u javnost i ispričale da su mesecima upozoravale na mogući napad.

Seksizam i samouverenost

Portal Politiko piše da će premijer Netanjahu sada biti pod još većim pritiskom jer postupak obaveštajaca ukazuje na seksizam i preterenu samouverenost izraelskih vlasti.
Slične rasprave o propustima su se vodile i 1973. Prema izvorima britanskog lista, upozorenja su ignorisana jer visoki funkcioneri obaveštajne službe nisu verovale da je Hamas u stanju da izvede tako kompleksan napad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading