IZRAELSKI VOJNICI U OPASNOSTI: Kako je Hamas koristio zvučnike sa DEČIJIM GLASOVIMA kao zamku

Autor:

Svet

24.11.2023

23:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manevri i taktike u Pojasu Gaze

IZRAELSKI VOJNICI U OPASNOSTI: Kako je Hamas koristio zvučnike sa DEČIJIM GLASOVIMA kao zamku

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije, Tanjug/AP

Viši izraelski komandanti odgovorni za kopnene manevre u Pojasu Gaze procenili su od samog početka, pre otprilike mesec dana, da će oni koji se brzo prilagode i uče tokom operacije postići uspehe na štetu druge strane, piše izraelski Ynetnews.com.



Hamasove zamke u centralnom dijelu grada Gaze



Posljednjih dana, pre primirja, činilo se da Hamas pokušava da pojača svoja iznenađenja za snage koje menevrišu u centralnom delu grada Gaze, u četvrtima poput Zeitouna i Jabalije na severoistoku Pojasa. Ove zamke uglavnom uključuju hit-and-run napade pojedinačnih pripadnika Hamasa koji izlaze iz skrovišta, pucaju i beže u tunel povezan s drugom stranom ulice, odakle grupa izlazi i ispaljuje RPG projektile iz više smerova.



Sofisticirane metode Hamasa



U proteklim nedeljama pripadnici Hamasa su usvojili i sofisticiraniju metodu: postavljanje zvučnika u uličice koje su napadnute vazdušnim snagama ili artiljerijom. Ovi zvučnici emituju razgovore na arapskom između dece ili tinejdžera, s namerom da zbune nadolazeće snage. Kad pripadnici Hamasa čuju tutnjavu tenkova ili kretanje borbenih vozila pešadije, aktiviraju te zvučnike kako bi dezorijentisali vojnike.



Protivnapadi Hamasa



U jednom slučaju, pešačka jedinica, praćena tenkovima, istraživala je takve zvukove na kraju uličice koja je vodila do prethodno napadnute ulice.

Dok su snage napredovale, grupa Hamasa koja je bila na položaju na visokom spratu zgrade preko puta otvorila je vatru iz mitraljeza i protutenkovskih projektila na izraelske vojnike. Izraelski mediji tvrde da su njihove snage napredovale uz podršku avijacije uprkos žestokom otporu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading