VEST GODINE! KRAJ RATA U UKRAJINI? Zaraćene strane sedaju za sto, Zelenski u bezizlaznoj situaciji

Autor:

Svet

04.11.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki i evropski zvaničnici počeli su poverljive razgovore sa ukrajinskim vlastima o razmatranju sklapanja mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, prema dva informisana izvora iz američke administracije, prenosi NBC njuz

VEST GODINE! KRAJ RATA U UKRAJINI? Zaraćene strane sedaju za sto, Zelenski u bezizlaznoj situaciji

Foto: Tanjug AP

Jedan bivši i jedan sadašnji visoki zvaničnik SAD rekli su, pod uslovom anonimnosti, da razgovori uključuju veoma široke obrise onoga od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi se postigao dogovor.

Kako se navodi, neki od razgovora, koje su zvaničnici opisali kao delikatne, održani su prošlog meseca tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Razgovori, prema tvrdnjama ovih zvaničnika, su u skladu sa vojnom dinamikom na terenu u Ukrajini i političkom trenutku u SAD i Evropi.

Oni se odvijaju u trenutku zabrinutosti američkih i evropskih zvaničnika da je rat dospeo u ćorsokak i preispitivanja mogućnosti da se nastavi pružanje pomoci Ukrajini, naveli su izvori.

Prema njihovim tvrdnjama, zvaničnici administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena takođe su zabrinuti da bi Ukrajini mogla da ponestane snaga, dok se čini da Rusija ima naizgled neograničene zalihe za vođenje rata.

U američkoj vladi takođe postoji zabrinutost zbog toga što od početka rata između Izraela i Hamasa, pre skoro mesec dana, ukrajinski sukob privlači manje pažnje javnosti, što bi moglo, kako se navodi, da oteža obezbeđivanje dodatne pomoći Kijevu, rekli su izvori za NBC njuz.

- Sve odluke o pregovorima su na Ukrajini. Fokusirani smo na to da nastavimo da snažno podržavamo Ukrajinu dok brani svoju slobodu i nezavisnost od ruske agresije - navela je u saopštenju Adrijen Votson, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Ona je dodala da su SAD učestvovale sa Ukrajinom u razgovorima o okviru mirovnog samita, ali je rekla da Bela kuća "u ovom trenutku nije upoznata ni sa kakvim drugim razgovorima sa Ukrajinom o pregovorima, navodi NBC njuz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miroslav

04.11.2023 21:47

Drugim rečima Ukrajna je stara vest a moćna Amerika nema resursa da finansira 2 velika rata