JOŠ JEDNA ZEMLJA ULAZI U RAT?! Predsedniku odrešene ruke da napadne Izrael!

Autor:

Svet

03.11.2023

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alžir bi mogao da proglasi rat Izraelu, jer je parlament te zemlje dao ovlašćenje predsedniku Abdelmadžidu Tebunu da pokrene vojne operacije protiv jevrejske države.

JOŠ JEDNA ZEMLJA ULAZI U RAT?! Predsedniku odrešene ruke da napadne Izrael!

Foto: Tanjug/AP

Odluka o davanju predsedniku Alžira ovih ovlašćenja doneta je jednoglasno, kao odgovor na granatiranje Palestinaca u Pojasu Gaze. Sada Abdelmadžid Tebune ima mogućnost da objavi rat Izraelu, iako to još nije zvanično potvrđeno. Alžirski lider se očekuje da će se obratiti naciji danas, 3. novembra. Ovu vest je prenela arapska novinska agencija Al Bawaba.

Neki izvori sugerišu da je alžirska vojska, iako se tvrdi da je u punoj borbenoj gotovosti, zapravo još nije mobilisana, te da je ovo više simbolična izjava nego stvarna priprema za rat. S druge strane, Alžir se pridružio Bahreinu kao druga zemlja koja se otvoreno suprotstavila Izraelu i izrazila podršku Palestini. Prethodno je Bahrein povukao svog ambasadora iz Izraela.

Treba napomenuti da odluka alžirskog parlamenta može biti čisto simbolična i ne znači nužno da će Alžir stvarno objaviti rat Izraelu. Takođe, valja imati na umu da Alžir ne priznaje Izrael kao državu i smatra ga neprijateljskom entitetom.

U međuvremenu, iranska vojska i Pasdaran su u punoj borbenoj pripravnosti, uključujući baze za balističke i krstareće rakete, kao i dronove. Međutim, trenutno je malo verovatno da će Iran stupiti u rat, s obzirom na svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, čak i ako na njegovoj strani budu libanski Hezbolah i jemenski Huti.

Takođe, iz Sirije i Iraka su stigle jedinice iračke milicije u Liban, koje su se pridružile Hezbolahu i već učestvuju u sukobu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading