JORDANSKA KRALJICA ŠIBA PO LICEMERJU ZAPADA: Odmah ste stali uz Izrael, ćutite na najveću patnju u istoriji, vidimo samo DVOSTRUKE STANDARDE

Autor:

Svet

25.10.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jordanska kraljica Ranija je optužila zapadne lidere zbog dvostrukih standarda u vezi s izraelskim napadima na Gazu.

JORDANSKA KRALJICA ŠIBA PO LICEMERJU ZAPADA: Odmah ste stali uz Izrael, ćutite na najveću patnju u istoriji,  vidimo samo DVOSTRUKE STANDARDE

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona je izrazila razočaranje što svet nije osudio Izrael zbog civilnih žrtava. Izraelska opsada Gaze, koja je usledila nakon napada Hamasa, rezultirala je više od 1.400 mrtvih, uključujući više od 200 otetih ljudi. Kraljica je kritikovala tišinu međunarodne zajednice i nazvala je dvostruke standarde očiglednim.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je izvestilo da je više od 5.000 ljudi, uključujući 2.000 dece, poginulo u izraelskim napadima. Ujedinjene nacije i humanitarne agencije traže prekid vatre i pristup humanitarnoj pomoći, dok su lekari u Gazi upozorili na nestašice struje koje ugrožavaju živote pacijenata, uključujući bebe koje su zavisne od inkubatora.

Arapski lideri, uključujući Jordana i Egipat, frustrirani su zbog neaktivnosti Sjedinjenih Američkih Država u zaustavljanju izraelske opsade. Vašington podržava Izrael, odbacujući pozive na prekid vatre. Strah od širenja sukoba na susedne zemlje raste, posebno zbog Izraelovih poziva civilima u severnom delu Gaze da se presele zbog očekivane kopnene ofanzive.

Kraljica Ranija je istakla da je sukob u Palestini deo dugogodišnje istorije okupacije i raseljavanja Palestinaca. Nakon palestinskih napada prošle godine, Izrael je sprovodio racije na Zapadnoj obali, uz rekordan broj žrtava na obe strane. Okupacija traje od 1967, a mnogi Palestinci žive u siromaštvu, proterani iz svojih domova tokom arapsko-izraelskog rata 1948. Kraljica je naglasila da rat za Palestince nikada nije prestao i da je reč o 75-godišnjoj priči o smrti i raseljavanju.

„Rešenje sa dve države za uspostavljanje slobodne, suverene i nezavisne Palestine jedini je put ka miru u regionu. Rezolucije može biti samo za pregovaračkim stolom… postoji samo jedan put do toga je slobodna i nezavisna palestinska država, koja živi rame uz rame, u miru i bezbednosti, sa državom Izrael“, rekla je Ranija.

Ovaj sukob izaziva međunarodnu zabrinutost zbog dvostrukih standarda i humanitarne krize u Gazi, dok se svet suočava sa pitanjem trajnog mira i pravde za Palestince.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading