PREGOVORI O PUŠTANJU TALACA: Američki tajkun preuzeo inicijativu, Gazi nudi humanitarnu pomoć, vođama Hamasa i njhovim porodicama SLOBODU

Autor:

Svet

25.10.2023

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moti Kahana, američko-izraelski preduzetnik, radi na “izuzetnom planu” za oslobađanje svih talaca u Pojasu Gaze. Plan uključuje slanje medicinskih potrepština i bebi i higijenskih proizvoda u Gazu koji su preedviđeni za "civilnu upotrebu", navodi Dejli mejl.

PREGOVORI  O PUŠTANJU TALACA: Američki tajkun preuzeo inicijativu, Gazi nudi humanitarnu pomoć, vođama Hamasa i njhovim porodicama SLOBODU

Foto: Tanjug/AP

Plan bi omogućio “vođama Hamasa u Gazi, ne onima koji su učestvovali u pokolju Izraelaca”, da napuste Pojas. Zauzvrat, plan - koji Kahana navodno razvija u partnerstvu sa Belom kućom, poznatim američkim pregovaračem, Francuskom i savetnikom iz Sirije za Kahaninu kompaniju - zahtevao bi od Hamasa da oslobodi sve taoce sa stranim i dvojnim državljanstvom.

Izraelska vlada je negirala saznanje o navodnom planu, rekavši novinama da "zvuči kao Hamasova propaganda koja proizlazi iz pritiska pod kojim se nalaze". Kahana tvrdi da trenutno postoje zalihe u vrednosti od 16 miliona funti u američkom skladištu koje će biti poslate u Egipat kada plan počne da se ostvaruje..

Konkretni detalji oko plana navodno treba da budu “izrađeni” sa vođama Hamasa u Kataru. Vremenski okvir za razgovore nije otkriven.

Mordekaj (Moti) Kahana je izraelsko-američki biznismen i filantrop. Rođen je 28. februara 1968. godine u Jerusalimu, Izrael. Najpoznatiji je po svom radu i brizi za izbeglice iz građanskog rata u Siriji.

Kahana je bio uključen u osnivanje nekoliko kompanija u automobilskoj industriji. Godine 1994. osnovao je AAA Auto Rental, kompaniju koja se fokusirala na kupovinu vozila na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država i prodaju na zapadnoj obali. Godine 1999. osnovao je ‘Automoti’, kompaniju koja je pružala online platformu za kupovinu polovnih automobila.

Kahana je takođe poznat po svom humanitarnom radu. Nakon uragana Sendi 2012. godine, Kahana je donirao velike količine benzina bolnicama koje se nalaze u područjima pogođenim olujom za vozila. Takođe je organizovao dodatnu pomoć, dostavljajući donirane ćebad, hranu i vodu žrtvama na pogođenim područjima.

Godine 2011. osnovao je organizaciju “Amalija”, posvećenu pomoći civilnom društvu i osnaživanju žena na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading