NA POLIGONU ZA NUKLEARNO TESTIRANJE AMERIKANCI IZVELI ZASTRAŠUJUĆI EKSPERIMENT: Podzemna eksplozija u Nevadi brutalna PORUKA PUTINU!

Autor:

Svet

21.10.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američko ministarstvo energetike saopštilo je da je 18. oktobra izvelo podzemnu eksploziju na poligonu za nuklearno testiranje u Nevadi kako bi „poboljšalo sposobnost SAD da otkrije nuklearne eksplozije niskog prinosa širom sveta“.

NA POLIGONU ZA NUKLEARNO TESTIRANJE AMERIKANCI IZVELI ZASTRAŠUJUĆI EKSPERIMENT: Podzemna eksplozija u Nevadi brutalna PORUKA PUTINU!

Foto: freepik.com

asd

U  saopštenju resora se kaže da je reč o hemijskoj eksploziji – odnosno detonaciji veće količine konvencionalnog eksploziva. Uz pomoć podzemnih hemijskih eksplozija razvijaju se tehnologije (seizmički detektori, infrazvučni senzori i drugi) koje su potrebne za snimanje podzemnih ispitivanja nuklearnih punjenja male snage, piše ruski portal Meduza.

 

„Ovi eksperimenti unapređuju naše napore da razvijemo nove tehnologije kao podršku ciljevima američkog nuklearnog neširenja. Oni će pomoći u smanjenju globalnih nuklearnih pretnji poboljšanjem otkrivanja podzemnih testova nuklearnih eksploziva“, rekao je zamenik administratora Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost (NNSA) Kori Hinderštajn.

 

Blumberg napominje da su takvi testovi legalni, ali je vredno pažnje da su se dogodili ubrzo nakon što je Državna duma Ruske Federacije jednoglasno podržala zakon o opozivanju ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova. Odluku o povlačenju ratifikacije dokumenta usvojenog 1996. godine na Generalnoj skupštini UN ruske vlasti su objasnile činjenicom da taj ugovor nije ratifikovao jedan broj država, uključujući i SAD. Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je da će Rusija i nakon otkazivanja ratifikacije ugovora nastaviti da poštuje moratorijum na nuklearna testiranja.

Stručnjaci sa kojima je Blumberg razgovarao strahuju da bi takvi testovi mogli biti „pogrešno protumačeni“ i dovesti do dalje eskalacije između Sjedinjenih Država i Rusije. „U narednih nekoliko dana Kremlj će možda reći da Amerikanci testiraju i da nemamo načina da proverimo da li ti testovi nisu nuklearni“, rekao je Pavel Podvig, viši istraživač na Institutu Ujedinjenih nacija za istraživanje razoružanja u Ženevi.

„S obzirom da Rusija optužuje Sjedinjene Države da se pripremaju za nuklearna testiranja ispod standarda, a SAD optužuju Rusiju da ne poštuje sporazume, obe strane moraju da se uključe u razgovore koji će izgraditi poverenje“, rekao je Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja. . 

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov rekao je da se informacije o eksploziji na poligonu u Nevadi „proveravaju“. Prema njegovim rečima, ako je to tačno, to će značiti da ne govorimo o testiranju nuklearnog oružja. „I ova eksplozija nije u suprotnosti ni sa američkim moratorijumom na nuklearne probe, ni sa odredbama Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, koji nije stupio na snagu“, rekao je Rjabkov. 

 

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe podsetilo na govor Vladimira Putina u Saveznoj skupštini u februaru 2023. Tada je ruski predsednik rekao da ako SAD testiraju nove vrste nuklearnog naoružanja, to će učiniti i Ruska Federacija. Prema njegovim rečima, SAD „razvijaju nove vrste nuklearnog oružja“. S tim u vezi, on je naložio Ministarstvu odbrane i Rosatomu da „obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja“.

 

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj „veoma pažljivo prati“ situaciju oko američkih podzemnih testiranja na poligonu. „Naš stav je vrlo jasan. Sada se situacija de jure izjednačila. I Amerika i Rusija su potpisnice sporazuma [o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba], ali sada ga nije ratifikovala nijedna od zemalja“, rekao je Peskov novinarima 20. oktobra.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading