ŠOKANTNA ODLUKA KIJEVA: Udar na slobodu veroispovesti- kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva ZABRANJENA posle TALASA PROGONA!

Autor:

Svet

19.10.2023

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski parlament usvojio je, u prvom čitanju, predlog zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se nalazi pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. Ovaj predlog zakona je usvojen sa 267 glasova za, dok je 15 poslanika bilo protiv.

ŠOKANTNA ODLUKA KIJEVA: Udar na slobodu veroispovesti- kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva ZABRANJENA posle TALASA PROGONA!

Foto: Tanjug-AP

Prema tekstu obrazloženja objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta, predlogom zakona predviđaju se izmene kojima će biti omogućeno "sprečavanje aktivnosti u Ukrajini verskih organizacija čija se uprava nalazi van Ukrajine, u državi koja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu".

Svetski savet crkava ranije je saopštio da taj predlog zakona u sadašnjoj verziji krši međunarodne norme o slobodi veroispovesti i da bi mogao da podeli ukrajinsko društvo.

Tokom prošle godine, ukrajinske vlasti su organizovale najveći talas progona Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u modernoj istoriji zemlji. Ruska agencija RIA Novosti prenela je da je Služba bezbednosti Ukrajine počela da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC i vrši pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za navodnim dokazima o "antiukrajinskim aktivnostima".

Srpska pravoslavna crkva je izrazila zabrinutost zbog ovih događaja, navodeći da su progoni Ukrajinske pravoslavne crkve kulminirali prethodnih dana nasilnim otimanjem hramova u korist pseudocrkvene raskolničarske strukture. Takođe su istakli da je ova situacija rezultat državnog terora nad crkvom u Ukrajini.

Ovi događaji su izazvali veliku zabrinutost među verskim zajednicama i pokrenuli pitanja o slobodi veroispovesti u Ukrajini.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading