RUSIJA UZDRMALA SVET! Moskva povlači ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnih proba! NATO će odgovoriti velikim vojnim vežbama - kreće NOVA TRKA U NAORUŽANJU

Autor:

Svet

17.10.2023

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je danas 17. oktobra povukla ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

RUSIJA UZDRMALA SVET! Moskva povlači ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnih proba! NATO će odgovoriti velikim vojnim vežbama - kreće NOVA TRKA U NAORUŽANJU

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

Ova odluka izazvala je zabrinutost i kontroverze širom sveta. Moskva je okrivila Vašington zbog odustajanja od prethodnih obaveza, nazivajući američki odnos "neodgovornim prema globalnoj bezbednosti", iako SAD nikada nisu ratifikovale ovaj sporazum.

Eksperti strahuju da bi ova odluka mogla značiti da Rusija namerava da nastavi sa nuklearnim testovima. Iako ruski predsednik Vladimir Putin nije dao jasnu izjavu o tome da li će Rusija zaista izvesti nuklearne probe, neki ruski zvaničnici su iznosili takve predloge kao "upozorenje Zapadu".

Ova odluka Rusije da povuče ratifikaciju sporazuma izazvala je zabrinutost stručnjaka za kontrolu naoružanja. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nije sprovela nuklearne probe, a isto važi i za SAD koje su poslednje testove izvele 1992. godine.

Analitičari strahuju da bi nastavak nuklearnih proba od strane Rusije, SAD ili Kine mogao značiti početak nove trke u naoružanju među velikim silama. Ovaj sporazum je prvobitno zaključen s ciljem očuvanja balansa i sprečavanja eskalacije nuklearnog rata koji bi ugrozio čovečanstvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Međutim, nakon eskalacije sukoba Rusije i Ukrajine, napetost između Rusije i SAD dostigla je najviši nivo od Kubanske krize 1962. godine. U ovom kontekstu, Kina takođe jača svoj nuklearni arsenal, pokušavajući da postane supersila u razvoju. SAD ozbiljno razmatraju mogućnost istovremenog sukoba sa Severnom Korejom i Rusijom. Ova situacija je dovela do poziva za proširenje konvencionalnih snaga i modernizaciju postojećeg nuklearnog oružja, kao i jačanje postojećih saveza.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je najavio velike vojne vežbe pod nazivom "Steadfast Noon" kao odgovor na ruske planove povlačenja iz Sporazuma o zabrani testiranja. Ove vežbe, koje će se održati sledeće nedelje, imaju za cilj da obezbede kredibilitet, efikasnost i bezbednost nuklearnog odvraćanja, kao i da pošalju poruku potencijalnim protivnicima da će NATO zaštititi sve saveznike.

U zaključku, povlačenje Rusije iz Sporazuma o zabrani nuklearnih proba izazvalo je veliku zabrinutost u međunarodnoj zajednici i pokrenulo pitanja o budućnosti nuklearnih odnosa među velikim svetskim silama.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading