"NEMAMO POJMA KAKO JE OVO MOGLO DA SE DESI": Izraelske tajne službe i dalje u ŠOKU, važile su za najbolje onda im se desilo NAJGORE - o napadu Hamasa nisu imali ni MIMIMUM INFORMACIJA

Autor:

Svet

08.10.2023

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

„Nemamo pojma kako je to moglo da se desi“, odgovor je izraelskih zvaničnika na pitanje novinara Bi-Bi-Sija kako je moguće da država, sa svim resursima kojima raspolaže i nekim od najboljih tajnih službi na svetu, ne predviđaju subotnji teroristički napad koji je pokrenuo Hamas.

"NEMAMO POJMA KAKO JE OVO MOGLO DA SE DESI": Izraelske tajne službe i dalje u ŠOKU, važile su za najbolje onda im se desilo NAJGORE - o napadu Hamasa nisu imali ni MIMIMUM INFORMACIJA

Foto: Shutterstok

Jednako iznenađujući je način na koji se Hamas tako dobro koordinirao, gomilajući municiju, planirajući i lansirajući hiljade raketa pravo ispred nosa Izraelaca. Uprkos zajedničkim naporima Šin Beta, domaće obaveštajne službe, Mosada, spoljne obaveštajne službe i AMAN-a, Uprave za vojnu obaveštajnu službu, neverovatno je kako niko nije predvideo napad ovolikih razmera, ili ako je uspeo da ga predvidi, nisu mogli da postupe u skladu sa tim.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Izrael ima nedvojbeno najobimnije i dobro finansirane obaveštajne službe na Bliskom istoku. Ima doušnike i agente unutar palestinskih terorističkih i militantnih grupa, ali i u Libanu, Siriji i drugim oblastima od interesa. Izrael je podjednako poznat po ubistvima terorističkih vođa, kojima je ušao u trag i pronašao kada to niko nije očekivao. Bilo da je reč o udarima dronova ili eksplozijama, preciznost izraelskih agenata u likvidaciji svojih ciljeva vremenom je hvaljena.

Što se Gaze tiče, duž perimetra koji deli Izrael od pojasa Gaze, nalaze se kamere, senzori pokreta, a vojska stalno patrolira. Granična ograda od bodljikave žice trebalo je da bude "pametna barijera" da spreči upravo onu vrstu infiltracije koja se dogodila u subotu.

Međutim, militanti Hamasa su jednostavno prešli preko njega, probili bodljikavu žicu ili ušli u Izrael morem ili padobranima, izbegavajući budnost izraelske vojske. Da bi pripremio i pokrenuo tako dobro koordiniran i složen napad, koji je podrazumevao gomilanje zaliha i lansiranje hiljada raketa pred nosom Izraelaca, Hamas bi morao da ima izuzetno visok nivo operativne bezbednosti.

Prema izraelskim zvaničnicima koje je intervjuisao Bi-Bi-Si, istraga je pokrenuta, ali pitanja i konfuzija o tome kako je ovaj teroristički napad moguć „nastavljaće se godinama”.

Ali radoznalost medija nije iznenađujuća, posebno u kontekstu u kojem je prošlo 50 godina od još jednog iznenadnog napada izraelskih neprijatelja – rata Jom Kipura, iz oktobra 1973. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Iako će morati da odgovori na pitanja, Izrael ima druge, hitnije prioritete. Mora ograničiti i suzbiti palestinsku infiltraciju na svojim južnim granicama, eliminisati teroriste Hamasa koji su preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova u blizini granice sa Gazom. Istovremeno, Izrael će morati da povrati svoje taoce, bilo kroz oružanu spasilačku misiju ili kroz pregovore.

A možda najveća zabrinutost za Izrael u ovom trenutku je mogućnost da bi ovaj napad mogao eskalirati i proširiti se na Zapadnu obalu, verovatno privlačeći borce iz Hezbolaha, još jedne terorističke organizacije koja deluje u Libanu. Urednik: Andreea Smerea

Ambasador Izraela u Francuskoj: „Nismo bili dovoljno spremni, može se reći uopšte“

Ambasador Izraela u Francuskoj Rafael Morav priznao je u subotu francuskim medijima mogućnost neuspeha izraelskih obaveštajnih službi, kao i nedovoljnu pripremljenost njegove zemlje za ofanzivu Hamasa.

"Nismo bili dovoljno pripremljeni, može se reći uopšte", izjavio je on u jednom intervjuu, a u drugom je naveo da "da smo imali minimum informacija, preduzeli bismo mere za protivnapad. Dakle, morali smo da neuspeh na nivou obaveštajnih službi, to ne krijem“. „Sada je važno dati adekvatan odgovor na ovaj napad“, izjavio je izraelski diplomata i na TV kanalu BFM.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Kao rezultat ovog iznenađenja, nismo bili dovoljno pripremljeni, to se uopšte može reći“, rekao je on na stanici Evropa 1, dodajući da „moraju da se izvuku lekcije“, u kontekstu u kojem su izraelske bezbednosne službe na glasu efikasnost, napominje AFP.

„Cilj je da se to ne ponovi“, takođe je napomenuo.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading