JAK ZEMLJOTRES NA FILIPINIMA: Potres od 6.4 stepeni Rihtera pogodio područje od MILION STANOVNIKA, čeka se izveštaj o šteti i žrtvama

Autor:

Svet

04.10.2023

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotres magnitude 6,4 dogodio se južno od Filipina 4. oktobra. Epicentar je bio oko 130 km istočno-jugoistočno od grada General Santosa. Potres se dogodio na dubini od oko 122 km, a podrhtavanje se verovatno osetilo širom južnog ostrva Mindanao i ostrva Talaud u Indoneziji.

JAK ZEMLJOTRES NA FILIPINIMA:  Potres od 6.4 stepeni Rihtera pogodio područje od MILION STANOVNIKA, čeka se izveštaj o šteti i žrtvama

Foto: shutterstock

Prvih izveštaja o šteti ili žrtvama u zemljotresu nema. Moglo bi potrajati nekoliko sati dok vlasti ne budu mogle da izvrše sveobuhvatnu procenu štete, posebno u udaljenim oblastima. U narednim danima su mogući naknadni potresi. Događaj nije izazvao nikakva upozorenja na cunami.

Zvaničnici mogu privremeno zatvoriti saobraćajnu infrastrukturu u zoni potresa kako bi proverili da li postoji šteta. Mogući su prekidi komunalnih usluga, posebno u blizini epicentra zemljotresa.

Prema nemačkom istraživačkom centru za geonauke (GFZ), zemljotres se dogodio u 19:21 po lokalnom vremenu, na srednjoj dubini od 138 km. Jačina zemljotresa je možda bila ublažena njegovom relativno velikom dubinom ispod površine, zbog čega se osećao slabije, u apsolutnom smislu. Tačna magnituda, epicentar i dubina zemljotresa mogu biti izmenjeni u narednih nekoliko sati ili minuta dok seizmolozi pregledaju podatke i preciziraju svoje proračune, ili dok druge agencije izdaju svoj izveštaj.

 

Drugi izveštaj je kasnije izdala mreža seizmografa građana RaspberriShake, koja je takođe navela da je zemljotres jačine 6,5 stepeni.

 

Na osnovu preliminarnih seizmičkih podataka, potres je verovatno osetilo mnogo ljudi u zoni epicentra. Nije trebalo da izazove značajnu štetu, osim predmeta koji padaju sa polica, razbijenih prozora itd.

U Sarangani (7.500 stanovnika) koji se nalazi 79 km od epicentra, Caburanu (12.600 stanovnika) udaljen 84 km, Alabeli (43.300 stanovnika) udaljen 127 km, grad General Santos (679.600 stanovnika) udaljen 138 km i Polomolok (64.000 stanovnika) udaljenom 155 km, događaj je trebalo da se oseti kao lagani potres.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading