DALI SU SVE ŠTO MOGU: Evropske zemlje obustavljaju slanje oružja Kijevu, ISPRAZNILI ZALIHE, sad strahuju za sopstvenu bezbednost

Autor:

Svet

03.10.2023

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjim vestima koje potresaju evropske političke krugove, list "Politiko" je izvestio da članice Evropske unije više neće moći da pruže vojnu podršku Ukrajini slanjem oružja iz sopstvenih zaliha. Izvor, anonimni evropski zvaničnik, istakao je da su ograničenja vezana za sopstvenu bezbednost glavni razlog za ovu odluku.

DALI SU SVE ŠTO MOGU: Evropske zemlje obustavljaju slanje oružja Kijevu, ISPRAZNILI ZALIHE, sad strahuju za sopstvenu bezbednost

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnik je naglasio da i dalje postoji snažna javna i politička podrška Ukrajini u njenom otporu prema ruskoj agresiji, ali da su evropske zemlje već pružile sve što mogu, a da to ne ugrozi njihovu bezbednost. Ova vest dolazi nakon 18 meseci intenzivnih borbi industrijskih razmera u Ukrajini, koje su iscrpile zalihe oružja širom Evrope.

Američki Pentagon je takođe suočen sa izazovima, kako saopštava "Volstrit žurnal". Iako još uvek ima oružja koje može poslati Ukrajini, nedostaje novca za obnovu sopstvenih zaliha. Pentagon je upozorio Kongres Sjedinjenih Američkih Država da im nedostaje novca za zamenu oružja koje su već poslali Ukrajini. U pismu koje je AP imao priliku videti, naglašava se da nedostatak sredstava može ozbiljno ugroziti spremnost američke vojske. Predstavnici Pentagona izjavili su da imaju još 5,2 milijarde dolara za vojnu podršku Ukrajini, što je približno vrednosti oružja koje su poslali u poslednjih šest meseci.

U međuvremenu, Velika Britanija je takođe suočena sa istim izazovima. "Telegraf" izveštava da Velika Britanija više nema oružja za slanje Ukrajini. Visokorangirani vojni izvor je izjavio da su svi resursi već iskorišćeni, posebno kada je reč o protivvazdušnoj odbrani i artiljerijskoj municiji. Izvor je podsetio da iako Britanija podržava Ukrajinu, drugi saveznici takođe moraju preuzeti odgovornost. Ova odluka dolazi i zbog potrebe da se sačuvaju resursi za britansku vojsku, budući da su tenkovi "čelendžer 2", koji su bili deo podrške Ukrajini, sada neophodni za nadogradnju u model "čelendžer 3".

Ovaj zaokret u politici slanja oružja Ukrajini stavlja naglasak na složenost situacije na međunarodnoj sceni, dok se zemlje suočavaju sa izazovima održavanja balansa između podrške saveznicima i čuvanja sopstvenih resursa za buduće potrebe i bezbednost. Njihovi potezi će sigurno imati dugoročne posledice na geopolitičke odnose i dinamiku sukoba u Ukrajini.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading