MEKSIKO ŽELI U BRIKS! Hoće da se oslobode GVOZDENOG STISKA AMERIKE, ali cena pridruživanja Rusiji i Kini mogla bi biti KATASTROFALNA!

Autor:

Svet

03.10.2023

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meksiko je izrazio interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, ali su Sjedinjene Američke Države postale prepreka na tom putu, izjavio je meksički kongresmen Brazil Alberto Akosta Pena.

MEKSIKO ŽELI U BRIKS! Hoće da se oslobode GVOZDENOG STISKA AMERIKE, ali cena pridruživanja Rusiji i Kini mogla bi biti KATASTROFALNA!

Foto: Tanjug AP

Prema njegovim rečima, oko 80% izvoza Meksika ide u SAD, što predstavlja veliki problem. Ako bi SAD odlučile da prekinu trgovinske veze sa Meksikom, meksička privreda bi pretrpela velike posledice.

Pena je objasnio da postojeći trgovinski sporazumi sa SAD takođe sprečavaju Meksiko da slobodno trguje sa zemljama koje navodno ne ispunjavaju standarde političke i ekonomske demokratizacije.

"Takođe želimo da razvijamo trgovinske veze sa Rusijom. Problem je što smo pod velikim pritiskom SAD", rekao je Pena."Imamo nekoliko reaktora u Meksiku, ali su oni veoma stari. Potrebne su nam nove tehnologije koje ima Rusija", istakao je parlamentarac.

Meksiko je takođe zainteresovan za razvijanje trgovinskih veza sa Rusijom, ali je pod velikim pritiskom SAD. Pored toga, Meksiko je zainteresovan za saradnju sa Rusijom u oblasti obnovljive energije, kao i nuklearne energije.

Meksiko trenutno uvozi uranijum, hemijske proizvode i đubriva iz Rusije, a može da ponudi poljoprivredne proizvode i da bude atraktivna destinacija za turizam.

Uprkos ovim izazovima, Meksiko nastavlja da teži ka diversifikaciji svojih trgovinskih veza. Prema podacima iz 2023. godine, Meksiko je zamenio Kinu kao najveći trgovinski partner SAD-a. Ova promena ukazuje na to da Meksiko nastoji da smanji svoju zavisnost od SAD-a i istraži nove mogućnosti za ekonomski rast i saradnju.

Ipak, ulazak Meksika u BRIKS ostaje neizvestan dok se nastavlja borba za uticaj između SAD-a i drugih globalnih sila.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading