SLOVAČKA NA ČELO DRŽAVE POSTAVLJA ROBERTA FICA! Mnogi će pričati o ovim izborima - menja li se stav o Ukrajini?!

Autor:

Svet

02.10.2023

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U celini, Slovačka će se suočiti sa nizom izazova i pitanja dok se nova vlada formira i usklađuje svoje politike.

SLOVAČKA NA ČELO DRŽAVE POSTAVLJA ROBERTA FICA! Mnogi će pričati o ovim izborima - menja li se stav o Ukrajini?!

Foto: www.profimedia.rs

Robert Fico

Rezultati parlamentarnih izbora u Slovačkoj su po mnogo čemu pravo političko "otelovljenje" umora od Ukrajine, navode inostrani mediji. 

U jednom trenutku, činilo se da je predizborno iznenađenje na vidiku jer je liberalna, proevropska "Progresivna Slovačka" predvodila izlazne ankete sa 24 procenta, za dlaku ispred levičarskih populista bivšeg premijera Roberta Fica SMER.

Ali kako su se pojavili stvarni rezultati, postalo je prilično očigledno da Fico postaje lider zemlje, pet godina nakon što je podneo ostavku iz besa zbog ubistva mladog istraživačkog novinara Jana Kucijaka.

Rezultati parlamentarnih izbora u Slovačkoj odražavaju političke promene i potencijalni uticaj na odnose sa Zapadom, posebno u vezi sa Ukrajinom i EU. Evo nekoliko ključnih tačaka i potencijalnih posledica:

- Povratak Roberta Fica: Pobeda stranke Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-SSD) i njenog lidera Roberta Fica znači njegov povratak na političku scenu pet godina nakon što je podneo ostavku zbog ubistva novinara Jana Kuciaka. Fico će verovatno postati premijer i možda će pokušati usmeriti zemlju prema politici koja je bliža Mađarskoj u određenim pitanjima.

- Promena retorike prema Ukrajini: Tokom kampanje, lider SMER-a je koristio protuukrajinsku retoriku, što je zabrinulo neke evropske dužnosnike. Međutim, Fico je ranije uspešno balansirao svoj stav u Bruxellesu i kod kuće. Pitanje je hoće li se promeniti stav prema Ukrajini pod njegovim vođstvom.

- Mogući uticaj na EU: Stranka SMER-SSD je članica političke grupe Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu. Postoje glasine da bi SMER mogao biti izbačen iz ove grupe ako ne ublaži svoju prorusku retoriku. To bi moglo uticati na odnose između Slovačke i EU.

- Ekonomska situacija: Slovačka se suočava s ekonomskim izazovima, uključujući budžetski deficit i visoku inflaciju. Ovi problemi mogu uticati na političke odluke i prioritete nove vlade.

- Odnosi sa Zapadom: Rezultati izbora mogu uticati na odnose sa NATO-om i EU, posebno u vezi sa pitanjima kao što su podrška Ukrajini, EU sankcije prema Rusiji i odnosi sa Mađarskom.

U celini, Slovačka će se suočiti sa nizom izazova i pitanja dok se nova vlada formira i usklađuje svoje politike. Od ključnog značaja će biti kako će nova vlada balansirati svoje interese i obaveze prema Zapadu, posebno prema EU i NATO-u, dok se suočava sa unutrašnjim političkim i ekonomskim izazovima.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading