EVROPA SPREMA ODGOVOR NA PUTINOVE SABOTAŽE: Zapad se vraća na taktiku iz vremena SSSR, a Češka predložila moguće rešenje

Autor:

Svet

04.06.2024

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadni zvaničnici veruju da je Rusija umešana u niz akata sabotaže, uključujući paljenje vojnih baza i civilne infrastrukture širom Evrope.

EVROPA SPREMA ODGOVOR NA PUTINOVE SABOTAŽE: Zapad se vraća na taktiku iz vremena SSSR, a Češka predložila moguće rešenje

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

Vlasti evropskih zemalja traže načine da odgovore na seriju sabotaža, za koje se sumnja da je Rusija umešana.

Da bi to uradili, zvaničnici se okreću taktici usvojenoj tokom "aktivnih mera" sovjetskih obaveštajnih službi i smatraju ograničenje kretanja ruskih diplomata jednim od efikasnih odgovora, piše Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na izvore.

Zapadni zvaničnici veruju da je Rusija umešana u niz akata sabotaže, uključujući paljenje vojnih baza i civilne infrastrukture širom Evrope. Njihov cilj je, prema rečima sagovornika FT iz evropskih bezbednosnih službi, da doprinesu razjedinjenosti ukrajinskih saveznika, poremete vojne isporuke Kijevu i testiraju odlučnost Zapada.

Međutim, Moskva je "savladala metode hibridnog rata, prikrivajući svoje tragove" dok je planirala paljevine i druge sabotaže u "sivoj zoni" u Evropi, piše FT.

Sagovornici publikacije upoređuju rusku sabotažnu kampanju sa "aktivnim merama" koje su sovjetske obaveštajne službe sprovodile od dvadesetih godina 20. veka. Prema njihovom mišljenju, optimalna taktika za borbu protiv ovakvih pretnji se od tada nije promenila i obuhvata tri faze. Prve dve su prepoznati da se napadi dešavaju i upozoriti na njih, te ojačati nacionalnu otpornost jačanjem kritične infrastrukture, poboljšanjem medijske pismenosti i drugim merama.

Treća faza, piše FT, zahteva odgovor koji uključuje "verodostojnu odmazdu", ali bez "neetičkih ili nelegalnih sredstava poput onih koje koristi Rusija". Kao jednu od ovih mera, češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski, predložio je ograničavanje kretanja ruskih diplomata da ne bi mogli da putuju van zemlje u kojoj su akreditovani.

Agresivniji odgovor, piše FT, mogao bi uključiti informativnu kampanju u Rusiji koja bi Rusima pokazala cenu rata u Ukrajini, podsećajući ih na veliki broj poginulih.

Ali glavni problem, prema zapadnim zvaničnicima, ostaje to što su ruski napadi u sivoj zoni nepredvidivi, višestruki i asimetrični, a odmazda bi mogla da dovede do eskalacije konfrontacije.

Podsetimo, prema pisanju Njujork tajmsa, sa izvorima u američkim obaveštajnim službama, Moskva je u poslednje vreme sve aktivnija u izvođenju manjih sabotažnih operacija u Evropi, poput paljevina ili pokušaja paljevina.

Primeri takve sabotaže uključuju paljenje skladišta u Velikoj Britaniji, fabrike boja u Poljskoj, zgrade u Letoniji i IKEA prodavnice u Litvaniji.

Evropske i američke obaveštajne agencije, piše Njujork tajms, smatraju da je reč o koordinisanoj kampanji, iza koje stoji ruska Glavna obaveštajna uprava (GRU).

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading