IDE LI OVO U KORIST RUSIMA? ČAPUTOVA DALA SOCIJALDEMOKRATAMA ODREŠENE RUKE! Robert Fico dobija mandat za formiranje vlade u Slovačkoj!

Autor:

Svet

02.10.2023

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranka Smer-SSD osvojila je skoro 23% glasova na izborima, dok je drugoplasirana Progresivna Slovačka (PS) dobila skoro 18% glasova.

IDE LI OVO U KORIST RUSIMA? ČAPUTOVA DALA SOCIJALDEMOKRATAMA ODREŠENE RUKE! Robert Fico dobija mandat za formiranje vlade u Slovačkoj!

Foto: Tanjug/AP

Robert Fico

Predsednica Slovačke, Zuzana Čaputova, dodelila je mandat za formiranje vlade Robertu Ficu, lideru stranke Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-SSD), nakon što je njegova stranka osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima, ali nije uspela da osigura apsolutnu većinu u parlamentu.

Fico je izjavio novinarima nakon sastanka s Čaputovom da ima rok od dve nedelje za završetak pregovora o formiranju koalicione vlade. Naglasio je da, iako proces neće biti lak, stranka će učiniti sve što je moguće kako bi se formirala nova vlada.

Stranka Smer-SSD osvojila je skoro 23% glasova na izborima, dok je drugoplasirana Progresivna Slovačka (PS) dobila skoro 18% glasova. Pobeda stranke Smer-SSD označava politički povratak Roberta Fica, koji je ranije bio premijer Slovačke.

Formiranje koalicione vlade će biti izazovno s obzirom na političku fragmentaciju i potrebu za postizanjem kompromisa između različitih stranaka. Fico će morati da vodi pregovore i pronađe partnera za formiranje stabilne vlade koja može da zadovolji potrebe slovačkog parlamenta i društva.

Rezultati parlamentarnih izbora u Slovačkoj pravi su politički odraz umora od Ukrajine na mnogo načina. Mnogi smatraju da da pobeda Fica ide na Ruku Rusiji. A pored toga trn u oku je i prijateljstvo Roberta Fica sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading