HIRURŠKE KASTRACIJE ZA PEDOFILE? Sudije podržale novi zakon, čeka se zeleno svetlo državnog vrha

Autor:

Svet

04.06.2024

23:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hemijska kastracija koristi lekove koji blokiraju proizvodnju testosterona da bi se smanjio seksualni nagon, dok je hirurška kastracija mnogo invazivnija procedura

HIRURŠKE KASTRACIJE ZA PEDOFILE? Sudije podržale novi zakon, čeka se zeleno svetlo državnog vrha

Foto: Pixabay

Pornografski sadržaj

Sudije Luizijane bi mogle da nalože hiruršku kastraciju za osobe osuđene za seksualne zločine nad decom prema zakonu koji je odobren u ponedeljak, a ako ga republikanski guverner Džef Landri potpiše, Luizijana bila prva savezna država sa takvom kaznom.

Zakonodavna skupština koju kontroliše Republikanska partija usvojila je zakon dajući sudijama opciju da nalože hiruršku kastraciju nakon što je osoba osuđena za određene teške seksualne zločine, uključujući silovanje, incest i zlostavljanje, nad detetom mlađim od 13 godina, prenosi CBS njuz.

Nekoliko država, uključujući Alabamu, Kaliforniju, Floridu i Teksas, ima zakone koji dozvoljavaju hemijsku kastraciju, ali je Nacionalna konferencija državnih zakonodavnih tela saopštila da ne zna za bilo koju državu koja dozvoljava sudijama da nameću hiruršku kastraciju.

Već više od 16 godina, sudijama u Luizijani je dozvoljeno da narede hemijsku kastraciju osuđenima za takve zločine, iako se ta kazna retko izriče.

Hemijska kastracija koristi lekove koji blokiraju proizvodnju testosterona da bi se smanjio seksualni nagon, dok je hirurška kastracija mnogo invazivnija procedura.

Predlog zakona je dobio ogromno odobrenje u obe komore u kojima dominiraju republikanci, dok su protiv zakona uglavnom glasale demokrate.

Međutim, demokratska poslanica, državna senatorka Redžina Barou, je napisala predlog zakona.

Dok se kastracija često povezuje sa muškarcima, Barou je rekla da se zakon može primeniti na žene.

Ona je takođe naglasila da će izricanje kazne biti po pojedinačnim slučajevima i po nahođenju sudija, odnosno da nije automatska.

Ako se počinilac ''ne pojavi ili odbije da se podvrgne” hirurškoj kastraciji nakon što sudija naredi proceduru, mogao bi da bude optužen za ''nepoštovanje” i da se suoči sa dodatnih tri do pet godina zatvora.

Zakon takođe predviđa da medicinski veštak mora da ''utvrdi da li je taj prestupnik odgovarajući kandidat“ za postupak pre nego što se on sprovede.

Trenutni zakon o hemijskoj kastraciji u Luizijani je na snazi od 2008. godine, ali su zvaničnici rekli da su od 2010. do 2019. mogli pronaći samo jedan ili dva slučaja u kojima je korišćen.

Predlog zakona i zakone o hemijskoj kastraciji naišli su na kritike, a protivnici tvrde da je to "okrutna i neobična kazna" i dovode u pitanje efikasnost postupka.

Pored toga, neki poslanici iz Luizijane doveli su u pitanje da li je kazna bila prestroga za nekoga ko možda ima samo jedan prekršaj.

"Za mene, kada razmišljam o detetu, jedno vreme je previše", ocenila je Barou. Trenutno su 2.224 osobe zatvorene u Luizijani zbog seksualnih zločina nad decom mlađom od 13 godina.

Ako guverner potpiše zakon, on će moći da se primeni isključivo nad onima koji su osuđeni za zločine koji se dogode 1. avgusta ove godine ili nakon toga. (Kraj) jno/lol

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Alisa

05.06.2024 11:57

Apsolutno podržavam tu vrstu kazne za te bolesnike eto sreće da i kod nas zaživi takav zakon