DA LI JE MOGUĆE DA JE NJUJORK POD VODOM ZBOG OVOGA? Dramatični snimci obišli svet - situacija sa poplavama i dalje alarmantna (VIDEO)

Autor:

Svet

30.09.2023

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njujork je pod vodom zbog jakog nevremena, a stručnjaci su otkrili zašto su mnoge ulice poplavljene.

DA LI JE MOGUĆE DA JE NJUJORK POD VODOM ZBOG OVOGA? Dramatični snimci obišli svet - situacija sa poplavama i dalje alarmantna (VIDEO)

Foto: Printscreen/twitter.com/karmagawa

Situacija sa poplavama u Njujorku je alarmantna i izazvana je snažnim padavinama. Stanje je jako teško, a svi se pitaju kako su ulice pod vodom i zašto je proglašeno vanredno stanje.

Oluja je počela u petak, palo je čak i 20 cm kiše u nekim delovima grada, dok kanalizacija može da primi 1.75 inča vode (190cm) na sat vremena, piše "New York Times". Glavni razlog poplavljenih ulica leži u sistemu kanalizacije u pet gradskih opština. Javnost sumnja da će problem biti rešen nakon katastrofe koja je zadesila "Veliku jabuku".

- Ova promena vremena je posledica klimatskih promena, tužna realnost je da se vreme brzo menja nego što naša infrastruktura to može da podnese - rekao je Rohit Agarvala, komesar odeljenja za zaštitu životne sredine grada Njujorka.

Snažna oluja donela je velike količine kiše, a u nekim delovima grada palo je i do 20 cm kiše. Ovo je znatno premašilo kapacitet sistema kanalizacije.

Glavni razlog za poplavu leži u infrastrukturi sistema kanalizacije u nekim gradskim opštinama. Kapacitet kanalizacije nije bio dovoljan da primi toliko padavina u tako kratkom vremenskom periodu.

Vlasti ističu da je ovo povezano sa klimatskim promenama i da se vreme menja brže nego što infrastruktura može da podnese. Intenzivniji i nepredvidiviji vremenski događaji postaju sve češći.

Danijel Zarili, profesor sa Univerziteta Kolumbija smatra da je ovo nevreme "signal za uzbunu".

- Mi smo na ovoj teritoriji gde je primećen poveći intenzitet padavina. Jednom kada nadmašite kapacitet kanalizacije, voda se vraća jer nema gde da ode -  naveo je on.

Poplave su prouzrokovale velike štete, uključujući poplavljene ulice, automobile, podrume kuća i prodavnica, kao i metro stanice.

Neki stručnjaci smatraju da ovakvi događaji predstavljaju upozorenje o ozbiljnosti problema klimatskih promena i potrebi za unapređenjem infrastrukture za odvodnjavanje.

Oko 60% Njujorka ima sistem za odvodnjavanje koji kombinuje vodu koja otiče sa kanalizacijom u istim cevima. Kada je protok vode prevelik za kapacitet sistema, višak vode se vraća na ulice i prouzrokuje poplave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading