PARIZ U PROBLEMU: Niger zatvorio vazdušni prostor za francuske avione

Autor:

Svet

24.09.2023

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Nigera objavila je na nacionalnoj televiziji krajem jula smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti i formiranje Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine (CNSP)

PARIZ U PROBLEMU: Niger zatvorio vazdušni prostor za francuske avione

Foto: shutterstock

Niger je uveo zabranu ulaska francuskih aviona u svoj vazdušni prostor, prenosi AFP, pozivajući se na vazduhoplovne vlasti.

- Niger je uveo zabranu ulaska francuskih aviona u svoj vazdušni prostor - navodi se u saopštenju agencije.

Vojska Nigera objavila je na nacionalnoj televiziji krajem jula smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti i formiranje Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine (CNSP).

Lideri većine zapadnih zemalja i regionalne organizacije Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) osudili su puč. Početkom avgusta, učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja EKOVAS, održanog u Abudži ( Nigerija ), usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

Niger je bivša francuska kolonija i ostao je jedan od poslednjih zapadnih saveznika u Sahelu. Pored toga, zemlja sadrži bogate rezerve uranijuma, od čijeg snabdevanja Francuska zavisi. Kako navode francuski mediji, na ovu afričku zemlju otpada 15 do 17 odsto uranijuma koji se koristi za proizvodnju električne energije u Francuskoj, prenela je RIA.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading