TRKA ZA "BELO ZLATO" SE NASTAVLJA! Italija Kreće u Ekstrakciju Litijuma!

Autor:

Svet

24.09.2023

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Geotermalni sistemi Toskane i Lacija spadaju među najperspektivnije u Italiji, a tokom prethodnih decenija izbušeno je više od 800 geotermalnih bušotina, naročito u južnom delu Toskane i severnom delu Lacija.

TRKA ZA "BELO ZLATO" SE NASTAVLJA! Italija Kreće u Ekstrakciju Litijuma!

Foto: www.profimedia.rs

U poslednjim godinama, litijum je postao dragoceni resurs od ključnog značaja za svetsku industriju, a istraživanje ovog metala postalo je prioritet zbog rastuće vrednosti i potražnje. Italija, među zemljama koje su prepoznale značaj "belog zlata", dala je dozvolu za istraživanje u regiji prelepe Toskane i sada započinje ekstrakciju u regiji Lacija.

Rudarska kompanija Altamin dobila je dve dozvole za istraživanje litijuma u administrativnom regionu Lacio. Ove dozvole su se nalazile u oblasti Čezana i bile su veoma tražene zbog prisustva geotermalnih slanih rastvora sa velikim izgledima za ekstrakciju litijuma.

Ove licence za istraživanje (EL) predstavljaju perspektivan izvor litijuma iz geotermalnih slanih rastvora. Italija je već dugo lider u eksploataciji visokotemperaturnih geotermalnih voda za proizvodnju električne energije, što je industrija dobro razvijena, naročito u Toskani, gde je započela još početkom 20. veka.

Geotermalni sistemi Toskane i Lacija spadaju među najperspektivnije u Italiji, a tokom prethodnih decenija izbušeno je više od 800 geotermalnih bušotina, naročito u južnom delu Toskane i severnom delu Lacija.

Pored toga, britanska kompanija Watercicle Technologies potpisala je nedavno ugovor sa italijanskom kompanijom Energia Minerals Srl, podružnicom kompanije Altamin. Ovaj sporazum omogućava Watercicle Technologies da sarađuje u geotermalnom istraživanju u regionu Lacio u centralnoj Italiji.

Italijanski ministar za preduzetništvo i proizvodnju, Adolfo Urso, sastao se sa predstavnicima australijske rudarske kompanije Altamin kako bi razgovarali o investicijama i projektima u rudarstvu. Altamin već aktivno posluje u Italiji na istraživačkim projektima, uključujući ekstrakciju cinka, olova, kobalta, nikla, srebra, bakra, mangana i litijuma.

Ministar Urso izjavio je: "Italija ima 16 od ukupno 34 sirovine koje Evropska unija smatra kritičnim. Ovi resursi su ključni za digitalnu i ekološku tranziciju i neophodni su za nezavisnost italijanske industrije u proizvodnji električnih baterija i solarnih panela."

Ministar je takođe naglasio napore Italije u podršci domaćoj rudarskoj proizvodnji i privlačenju stranih investicija u ovaj sektor, s posebnim osvrtom na nove tehnologije u rudarstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading