OTKRIVENA POVEZANOST SRPSKIH MAFIJAŠA SA ČUVENOM ITALIJANSKOM BANDOM NDRANGETA: "Hoćemo da Srbi ubiju Ferara, ali tražili su 150.000 evra"

Autor: Republika, Slađana STEPANOVIĆ

Hronika

21.09.2023

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Italijanska policija je saopštila nova saznanja, kao i verovanja da su srpski mafijaši iz šifrovane "skaj" prepiske najverovatnije pripadnici "kavačkog klana" iz Srbije

OTKRIVENA POVEZANOST SRPSKIH MAFIJAŠA SA ČUVENOM ITALIJANSKOM BANDOM NDRANGETA: "Hoćemo da Srbi ubiju Ferara, ali tražili su 150.000 evra"

Foto: shutterstock, e-stock, Tanjug/AP

Povezanost srpskih mafijaša sa italijanskom mafijaškom organizacijom "Ndrangeta" potvrđena je i najnovijim podacima iz istrage koja se vodi protiv kriminalca Frančeska Kandilora, koji u Italiji služi doživotnu robiju zbog brojnih ubistava za pomenutu kriminalnu grupu. Kandiloro je zbog svoje struke imao nadimak "poslastičar", a dokazi o njegovoj saradnji sa Srbima pronađeni su nedavno u "skaj" prepisci, u kojoj je naveo da su naši mafijaši preskupi jer traže 150.000 evra za ubistvo Rodolfa Ferara, bivšeg čana bande Krea. 

Italijanska policija je saopštila nova saznanja, kao i verovanja da su srpski mafijaši iz šifrovane "skaj" prepiske najverovatnije pripadnici "kavačkog klana" iz Srbije, koji su izvršavali zločine po naredbama vođa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Radoja Zvicera.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Veljko Belivuk

- U "skaj" prepisci iz maja 2020. Frančesko Kandiloro se obraća saradniku sa nadimkom Laroso. Planiraju ubistvo Rodolfa Ferara, bivšeg čana bande Krea. Polemišu da li da se likvidacija izvrši bazukom ili eksplozivom pod automobilom. Ubistvo je planirano za šefa Kree, Domenika Kreu, kao poklon za Božić. Međutim, najveću raspravu vodili su o izvršiocima egzekucije. Pominje se cifra od 150.000 evra, a za srpske mafijaše napisali su: "Srbi su tražili previsoku sumu za izvršenje ubistva. Od lokalnih mafijaša u Italiji smo mogli to da dobijemo za pola njihove cene. Da li uopšte da unajmimo Srbe ili možda "ćelavog momka"?. Pominje se i klan "Ndrangeta", verovatno jer su Srbi radili za nju -  opisuje izvor iz istrage italijanskih istražitelja.

To govori da su srpske ubice, koji su kroz delovanje pre svega "kavačkog klana" poznati kao aktivni učesnici u prekookeanskom švercu kokaina od Južne Amerike do Evrope, bile povezane sa najvećom kriminalnom grupom u Italiji, "Ndrangetom", i za nju izvršavala mafijaške egzekucije. 

U daljem dopisivanju na "skaj" aplikaciji italijanski mafijaši navode da su ubicama sredili "lažna dokumenta, pomoću kojih će nakon ubistva Ferara pobeći u Albaniju".

Foto: Libertas/Printscreen

Radoje Zvicer

- Izvesni Tripodi je napisao: "Ja sam našao lažna dokumenta za bekstvo u Albaniju. Svi smo dobro usklađeni. Moramo da usrećimo šefa. Samo kad bi Poslastičar pronašao oružje" - piše u prepisci.

Frančesko Kandiloro je osim nadimka Poslastičar imao i drugi - Ubica Ndrangete, a uhapšen je 2021. i osuđen na doživotnu robiju zbog nekoliko ubistava, ali italijanski istražni organi vode nekoliko istraga o njegovim zločinima, koji još uvek nisu razjašnjeni, pa su tako došli i do povezanosti sa srpskom kriminalnom grupom.


Hapšenja u tri države


Evrodžast i Evropol jure Ndrangetu nekoliko poslednjih godina. Poslednja velika akcija izvedena je 5. juna ove godine. Tada je pohapšena 31 osoba u tri države - 18 u Italiji, osam u Belgiji i pet u Nemačkoj.

U akciji je učestvovalo 840 operativaca koji su od mafijaša zaplenili 3,8 miliona evru u kešu, kokainu, skupocenim automobilima i nekretninama. Pretresli su 53 lokacije u ove tri države.


"Ako žabari dođu do Rima..."

Iz mnogih provaljenih skaj komunikacija "kavačkog klana" vidi se njihova saradnja sa italijanskim mafijašima. Nezvanično, reč je baš o Ndrangeti.

Primer je i ova razmena poruka kavačkih šefova Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera koja je uvrštena kao dokaz Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe: 

- Hektore, imam momka koji hoce da radi. Pitao me da li imamo onu liniju
- Gana, Luana Angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen, Tangemed (Maroko) to mu je linija
- Brod mu se zove Kalabrija, ide sada 20. februara bi trebalo
- Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili, ja ću se truditi da ovde pare budu u 4,5 dana
- 140h (140.000 evra prim aut.) su spremili žabari pa da gringo nađe nekog da to prebaci do Amsterdama
- Do kad pare moraju biti u Amsterdamu, da šalje za Ekvador da se puni
- Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedeljak u Rimu ne mogu pre i vozač će biti u nedelju veče pa uzima pare i ćera sve za Zagreb, a u Zagreb da je transfer, ja dobijam ovde isti dan pare

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading