KIM DŽONG UN ZAVIRIO U KABINU NAJMODERNIJEG RUSKOG AVIONA SU-57: Lideru Severne Koreje odate tajne visoke tehnologije, Amerika, Južna Koreja i Japan U PANICI

Autor:

Svet

15.09.2023

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski lider Kim Džong Un zavirio je u pilotsku kabinu najnaprednijeg ruskog borbenog aviona SU-57 dok je u petak obišao fabriku aviona tokom produženog putovanja.

KIM DŽONG UN ZAVIRIO U KABINU NAJMODERNIJEG RUSKOG AVIONA SU-57: Lideru Severne Koreje odate tajne visoke tehnologije, Amerika, Južna Koreja i Japan U PANICI

Foto: Tanjug/Mikhail Degtyarev telegram channel via AP

Otkako je u utorak ušao u Rusiju u svom oklopnom vozu, Kim se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom i posetio lokacije za oružje i tehnologiju, naglašavajući produbljivanje veza između nacija zaključanih u odvojenim sukobima sa Zapadom. Strane vlade i stručnjaci spekulišu da će Kim verovatno isporučivati municiju Rusiji za njene ratne napore u Ukrajini u zamenu za dobijanje naprednog oružja ili tehnologije od Rusije.

Ranije u petak, ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je video na kojem se vidi kako Kimov voz ulazi u stanicu u gradu Komsomolsk na Amuru na dalekom istoku, a Kimov konvoj nedugo zatim izlazi iz stanice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kasnije je guverner regiona objavio na društvenim mrežama slike na kojima se vidi Kim u fabrici aviona, kako gleda u Su-57, najsofisticiraniji ruski borbeni avion, i rukuje se sa pilotom. Jedna fotografija prikazuje demonstracioni let Su-35, još jednog ruskog borbenog aviona proizvedenog u fabrici.

„Naši očevi i dedovi zajedno su se borili protiv japanskog militarizma, vaša zemlja je podržavala Severnu Koreju u njenoj borbi protiv američkih imperijalnih ambicija 1950-ih, a sada se zajedno odupiremo pritisku Zapada“, rekao je on.

„Siguran sam da će naše zemlje nastaviti da podržavaju ideale slobode i multipolarnog sveta našim zajedničkim naporima".

Pored Degtjareva, Kima je u fabriku bio i zamenik premijera Denis Manturov. Prema saopštenju ruske vlade, Kim je posetio i fabriku za proizvodnju putničkih aviona Suhoj SJ-100.

„Pokazali smo jednu od naših vodećih fabrika aviona lideru (Severne Koreje)“, rekao je Manturov u saopštenju. „Vidimo potencijale za saradnju u avionskoj i drugim industrijama, što je posebno akutno za rešavanje zadatka naših zemalja za postizanje tehnološkog suvereniteta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kim će otputovati pored Vladivostoka da vidi rusku pacifičku flotu, univerzitet i druge objekte, rekao je Putin ruskim medijima nakon što se sastao sa Kimom.

Samit između Kima i Putina održan je u sredu na kosmodromu Vostočni, najvažnijem ruskom domaćem lansirnom centru. Severna Koreja se trudila da postavi u svemir operativni špijunski satelit za praćenje vojnih pokreta SAD i Južne Koreje.

Od prošle godine, SAD optužuju Severnu Koreju da je Rusiji obezbedila municiju, artiljerijske granate i rakete, od kojih je većina verovatno kopija municije iz sovjetskog doba. Južnokorejski zvaničnici rekli su da je severnokorejsko oružje koje je dostavljeno Rusiji već korišćeno u Ukrajini.

U četvrtak uveče, savetnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana razgovarali su telefonom i izrazili „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa potencijalnim sporazumima o oružju između Rusije i Severne Koreje. Upozorili su da će Rusija i Severna Koreja "platiti jasnu cenu" ako nastave sa takvim sporazumima, saopštila je predsednička kancelarija Južne Koreje.

Bela kuća je saopštila da su tri savetnika za nacionalnu bezbednost istakla da bi svaki izvoz oružja iz Severne Koreje u Rusiju direktno kršio više rezolucija Saveta bezbednosti UN, uključujući rezolucije za koje je Rusija, stalna članica Saveta UN, sama glasala za usvajanje. Oni su ponovili saradnju i na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Jung-ho upozorio je u četvrtak da bi potencijalni transferi oružja između Severa i Rusije izazvali snažnije odgovore Južne Koreje, SAD i Japana, koji pojačavaju svoju trilateralnu bezbednosnu saradnju kako bi se nosili sa regionalnim pretnjama .

Neki analitičari postavljaju pitanje koliko bi Rusija bila spremna da deli svoje strogo čuvane visokotehnološke tehnologije naoružanja sa Severnom Korejom u zamenu za njeno konvencionalno oružje. Ali drugi kažu da bi Rusija to učinila zbog hitne potrebe da dopuni svoje isušene rezerve.

Putin je rekao novinarima da Rusija i Severna Koreja imaju „mnogo interesantnih projekata“ u sferama kao što su transport i poljoprivreda i da Moskva svom susedu pruža humanitarnu pomoć. Ali je izbegao da govori o vojnoj saradnji, rekavši samo da se Rusija pridržava sankcija koje zabranjuju nabavku oružja od Severne Koreje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Državni mediji Severne Koreje objavili su u četvrtak da je Kim pozvao Putina da poseti Severnu Koreju u „zgodno vreme“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kasnije rekao da je Putin prihvatio poziv i da se očekuje da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetiti Severnu Koreju u oktobru.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading