AMERIKANCI VRAĆAJU NUKLEARNO ORUŽJE U BRITANIJU: Vašington šalje dve eskadrile F-35A, Moskva odmah REAGOVALA! Ovo je objava HLADNOG RATA!

Autor:

Svet

06.09.2023

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države planiraju da rasporede do dve eskadrile stelt borbenih aviona F-35A u vazdušnu bazu u istočnoj Engleskoj.

AMERIKANCI VRAĆAJU NUKLEARNO ORUŽJE U BRITANIJU: Vašington šalje dve eskadrile F-35A, Moskva odmah REAGOVALA! Ovo je objava HLADNOG RATA!

Foto: shutterstock

Mediji su u sredu izvestili da će dve eskadrile lovaca F-35A stići u bazu Lejkenhit u Safolku.

Izvor iz vojske je za The Telegraph rekao: „F-35 će biti tamo smešteni, krajem ove godine, ili tokom 2024."

Vojni izvori su ovaj potez opisali kao „značajan”, jer će 54 aviona F-35 zameniti F-15 koji se trenutno nalaze u vazduhoplovnoj bazi. F-15 su u stanju da nose nuklearno oružje, ali su manje napredni.

Potencijalni povratak američkog nuklearnog oružja na britansko tlo stručnjaci su opisali kao dokaz da je Zapad ušao u novi hladni rat.

Hamish de Breton-Gordon, bivši komandant Zajedničkog hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog puka NATO-a, rekao je: „Ovo je apsolutno hladni rat i to je strateški korak na ivici. Ovo je igra pokera. Ako SAD šalju nuklearno oružje u Veliku Britaniju, to je poruka Rusiji da su ozbiljni, navodi portal Defence blog.

F-35 je najnapredniji američki borbeni avion nove generacije.

Zaharova: To će biti korak ka eskalaciji

Potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će Moskva povratak američkog nuklearnog oružja u Veliku Britaniju doživljavati kao korak ka eskalaciji, prenosi Blumberg.

- Za nas, to će biti shvaćeno kao eskalacioni korak koji vodi u potpuno suprotnom smeru od rešavanja hitnog zadatka povlačenja celokupnog američkog nuklearnog oružja iz evropskih zemalja, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova na brifingu u utorak.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading