OGLASIO SE SIJARTO: Srbija spremna da pojača tranzit ruskog gasa ka Mađarskoj

Autor:

Svet

20.08.2023

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski ministar spoljnih poslova najavio je i da će zajednička kompanija Srbije i Mađarske za trgovinu gasom početi da radi u septembru.

OGLASIO SE SIJARTO: Srbija spremna da pojača tranzit ruskog gasa ka Mađarskoj

Foto: Tanjug/AP

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas je Srbija potvrdila da će moći da pojača tranzit ruskog gasa ka Mađarskoj ako se zatvori ruta kroz Ukrajinu.

- Većina isporuka gasa iz Rusije u Mađarsku stiže preko Srbije, a poslednjih dana smo čuli da Ukrajina želi da raskine raniji tranzitni ugovor sa Rusijom - naveo je Sijarto.

Sijarto je takođe dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Mađarskoj, potvrdio da ako Mađarska želi da poveća količinu gasa koja stiže preko Srbije, Srbija može da obezbedi neophodan kapacitet snabdevanja za ovu namenu.

Sijarto je u petak rekao da tok ruskog gasa koji Mađarska trenutno dobija preko Ukrajine može biti preusmeren na gasovod Turski tok ako se Moskva i Kijev ne dogovore o obnavljanju sadašnjeg ugovora o tranzitu, koji ističe u decembru 2024. godine.

Mađarski ministar spoljnih poslova najavio je i da će zajednička kompanija Srbije i Mađarske za trgovinu gasom početi da radi u septembru, preneli su mađarski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading