RAT U CENTRALNOJ AFRICI SVE IZVESNIJI? Susedne zemlje spremne ZA NAPAD bez dozvole Saveta bezbednosti UN!

Autor:

Svet

13.08.2023

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Države članice Ekonomske zajednice zemalja zapadne Afrike (ECOWAS) imaju legitimne osnove za vojnu intervenciju u Nigeru i nije im potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN, izjavio je komesar te organizacije za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fataua Musaha

RAT U CENTRALNOJ AFRICI SVE IZVESNIJI? Susedne zemlje spremne ZA NAPAD bez dozvole Saveta bezbednosti UN!

Foto: Tanjug/AP

„ECOWAS ima legitimne osnove da interveniše u poslovima Nigera i nije mu potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN“, rekao je on u subotu, preneo je TV kanal Al-Džazira.

Kako je primetio, ECOWAS je ranije obavestio UN o svojim akcijama nakon vojnog udara.

Prema njegovim rečima, čelnici vojske u Nigeru podržali su smenu predsednika Mohameda Bazuma samo da bi izbegli krvoproliće. Istovremeno je dodao da u Nigeru još nema javnog konsenzusa u vezi sa podrškom pobunjenicima.

U četvrtak je u Abudži održan vanredni samit ECOWAS- a o situaciji u Nigeru. Ta organizacija naložila je komitetu načelnika štabova odbrane da odmah aktivira rezervne snage kako bi se uspostavio ustavni poredak u Nigeru.

Predsednik Obale Slonovače Alasan Uatara rekao je da ECOWAS podržava rani početak vojne intervencije u Nigeru. Krajem jula nigerska vojska je na nacionalnoj televiziji objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Većina zapadnih lidera i regionalna organizacija ECOWAS osudili su puč. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading