ČEKA LI SVET JOŠ JEDAN VELIKI RAT? Pučisti iz Nigera se okreću Rusiji? Zatražili su pomoć VAGNEROVACA! Bivši NATO komandant upozorava: Sukob u Africi bi bio STRAŠAN!

Autor:

Svet

07.08.2023

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nigerski pučistički generali zatražili su pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner dok se približavao rok (koji je u međuvremenu istekao) da oslobode smenjenog predsednika zemlje ili se suoči s mogućom vojnom intervencijom zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS, javlja "Al Jazeera".

ČEKA LI SVET JOŠ JEDAN VELIKI RAT? Pučisti iz Nigera se okreću Rusiji? Zatražili su pomoć VAGNEROVACA! Bivši NATO komandant upozorava: Sukob u Africi bi bio STRAŠAN!

Foto: Tanjug/AP

Zahtev je usledio tokom posete vođe puča – generala Salifua Modija – susednom Maliju, gde je stupio u kontakt sa Vagnerom, rekao je Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik u centru Soufan, za AP.

Tri malijska izvora i francuski diplomata potvrdili su sastanak o kom je prvi izvestio France 24, dodao je Nasr, navodi Telegraf.rs.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Potreban im je Vagner jer će garancija da se održe na vlasti", rekao je on, dodajući da privatna vojna kompanija razmatra zahtev.

Vojnoj vladi Nigera istekao je rok od nedelju dana, koji je odredio regionalni blok poznat kao ECOWAS, da oslobodi i vrati na funkciju demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma, koji je sebe opisao kao taoca.

Šefovi odbrane iz članica ECOWAS-a su u petak finalizirali plan intervencije i pozvali vojsku da pripremi resurse nakon što posredničkom timu koji je u četvrtak poslat u Niger nije bilo dozvoljeno da uđe ili se sastane sa vođom vojne vlade generalom Abdurahmaneom Čianijem.

Nakon posete Maliju, kojim je upravljala vojna vlada, general Modi je upozorio na vojnu intervenciju, obećavajući da će Niger učiniti sve što je potrebno da ne postane "nova Libija", izvestila je državna televizija Nigera.

Niger se smatra poslednjim pouzdanim partnerom Zapada u borbi protiv terorizma u regionu gde su državni udari bili uobičajeni poslednjih godina. Vojne vođe su odbacile bivšeg kolonizatora Francusku i okrenule se Rusiji.

Vagner deluje u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mali, gde su grupe za ljudska prava optužile njihove snage za kršenje ljudskih prava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zapad zabrinut, ovde bi moglo da bude novo žarište

Uslovi za eskalaciju brzo se stvaraju na kontinentu koji je bio "domaćin" nekim od najsmrtonosnijih ratova prošlog veka

Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu Džejms Stavridis upozorio je u nedelju da bi sukob u Nigeru, a pogotovo nakon isteka roka da vođe državnog udara prepuste vlast, potencijalno mogao da dovede do "potpunog rata u Africi"

Jutros je istekao ultimatum Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija (ECOWAS) koja je najavila upotrebu sile ako svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast. Zahtev su odbacile druge zemlje predvođene vojnim snagama Burkina Faso i Mali, koje su zajedno upozorile da bi svaka intervencija predstavljala objavu rata, piše Newsweek.

Uslovi za eskalaciju brzo se stvaraju na kontinentu koji je bio domaćin nekim od najsmrtonosnijih ratova prošlog veka. Neki veruju da bi takva konfrontacija imala ogromne posledice, ne samo za ljude u regionu Sahela, već i daleko šire, sa potencijalom da u sukob uvuče i Sjedinjene Države, Francusku i Rusiju, i neke druge sile.

"Hoće li ovo dovesti do sveopšteg rata u Africi? Svakako ima potencijala za to i to bi bilo strašno", rekao je Stavridis u svom obraćanju na platformi X, do nedavno poznatoj kao Tviter.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U petak su ministri odbrane iz zapadnoafričkih nacija finalizirali plan intervencije i pozvali vojsku da pripremi resurse nakon što su pregovori sa vojnom huntom Nigera zastali, javio je AP.

"Svi elementi koji bi ušli u bilo kakvu eventualnu intervenciju su ovde izneti, uključujući vreme, potrebne resurse i kako, gde i kada ćemo da rasporedimo takve snage“, rekao je Abdel-Fatau Musah, Komesar ECOWAS-a za politička pitanja, mir i bezbednost, nakon sastanka šefova odbrane zemalja ECOWAS-a, osim Malija, Burkine Faso, Čada, Gvineje i Nigera.

Međutim, Musah nije rekao da li bi ECOWAS posla snage nakon što istekne ultimatum hunti. Pojedini zapadni mediji pišu da zapadnoafričke zemlje još nisu spremne za intervenciju.

Jedno je pitanje kako će međunarodna zajednica reagovati ako Vagner uđe u Niger, rekao je on. Kada je Vagner došao u Mali krajem 2021. godine, francuska vojska je ubrzo uklonjena nakon godina partnerstva. Vagner je kasnije proglašen za "terorističku" organizaciju od strane Sjedinjenih Država, a međunarodni partneri bi sada mogli snažnije da reaguju, rekao je Nasr.

Mnogo više je u igri u Nigeru, gde su SAD i drugi partneri uložili stotine miliona dolara vojne pomoći za borbu protiv rastuće bezbednosne pretnje u regionu.

Nema detalja o mogućoj intervenciji

Nejasno je kako bi izgledala regionalna intervencija, kada bi počela, ili da li će dobiti podršku zapadnih snaga. Vojna vlada Nigera pozvala je stanovništvo da pazi na špijune, a samoorganizovane odbrambene grupe su se mobilisale da noću nadgledaju automobile i patroliraju prestonicom.

"Ako bi hunta okupila stanovništvo oko zastave – možda čak i naoružavajući civilne milicije – intervencija bi se mogla pretvoriti u višestruku kontrapobunu sa kojom ECOWAS ne bi bio spremna da se nosi", navodi se u izveštaju Instituta Hadson.

Dok se jedni u Nigeru pripremaju za borbu, drugi pokušavaju da se izbore sa putnim i ekonomskim sankcijama koje je uveo ECOWAS nakon državnog udara zbog koga su zatvorene kopnene i vazdušne granice sa zemljama ECOWAS-a i suspendovane komercijalne i finansijske transakcije sa njima.

Stanovnici kažu da cene rastu i da je pristup gotovini ograničen.

"Duboko smo zabrinuti zbog posledica ovih sankcija, posebno njihovog uticaja na snabdevanje osnovnim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima, medicinskom opremom, naftnim derivatima i električnom energijom", rekla je Sita Adamu, predsednica Nigerskog udruženja za odbranu ljudskih prava.

ECOWAS - unija 15 afričkih država

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) ima 15 članica. To su: Benin, Burkina Faso, Kabo Verde, Obala Slonovače, Gambija, Gana, Gvineja, Gvijeja Bisao, Liberija, Mali, Niger, Nigerija, Senegal, Sijera Leone i Togo.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading