"KIJEV MORA DA PUZI I MOLI ZA MILOST!" Medvedev nikad brutalniji: Tada će Moskva pričati o Ukrajini!

Autor:

Svet

06.08.2023

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je i da svaki mirovni predlog ima šanse za uspeh ako se ispune tri ključna uslova.

"KIJEV MORA DA PUZI I MOLI ZA MILOST!" Medvedev nikad brutalniji: Tada će Moskva pričati o Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

"Pregovori sa Ukrajinom još nisu potrebni, neprijatelj mora da puzi na kolenima, moleći za milost", objavio je zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Telegramu povodom pregovora o Ukrajini koji se održavaju u Džedi.

- Teško je osuditi želju da se rat okonča. Nemoguće je polemisati s argumentima koji se pozivaju na Povelju UN, s obzirom da ona, pored odredbi o suverenitetu države, govori i o pravu nacija na samoopredeljenje - dodao je on.

Tri ključna uslova

Istakao je i da svaki mirovni predlog ima šanse za uspeh ako se ispune tri ključna uslova. Pre svega da na njima učestvuju obe sukobljene strane, što ovde nije slučaj, zatim da se uzme u obzir istorijski kontekst - Ukrajina nije postojala do 1991. godine, ona je deo Ruske imperije, i konačno da se uzme u obzir trenutna relanost - da je Ukrajina u fazi poluraspada, a deo njenih teritorija se vratio Rusiji.

- Posrednik koji je spreman da prizna ove očigledne stvari ima šanse za uspeh. Svi ostali nemaju - istakao je Medvedev.

Nakon završetka razgovora o rusko-ukrajinskom sukobu u saudijskom gradu Džedi konstatovano je da su učesnici mahom bili saglasni u tome da "poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine mora biti u srcu svakog mirovnog sporazuma", piše "Volstrit džornal" pozivajući se na reči visokog evropskog zvaničnika.

Takođe, postignut je dogovor o daljem radu na ovom pitanju, a čini se da je većina zemalja učesnika, uključujući Kinu, spremna da se ponovo sastane u narednim nedeljama, ali opet bez učešća Rusije.

List navodi i da Kijev nije insistirao na usvajanju "mirovnog plana" ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, koji se zasniva na zahtevu za potpuno povlačenje ruskih trupa, dok je "Korijere dela sera" izvestila da se o istom ipak razgovaralo, te da je odlučeno da se formiraju radne grupe za razmatranje tog plana.

- Konsenzus je da ovo nije (samo) evropski rat jer ima uticaja na hranu, energiju i ekonomsku stabilnost na globalnom nivou, te da svi treba da rade na rešavanju krize - rekao je diplomata jedne nezapadne zemlje.

Za razliku od junskog sastanaka u Kopenhagenu u Saudijskoj Arabiji je prisustvovalo znatno više država.

- U Džedi je bilo više od 40 država, što je skoro tri puta više nego na konsultacijama u Kopenhagenu. To ukazuje na izuzetno interesovanje sveta za uspostavljanje održivog i trajnog mira - navedeno je na sajtu Zelenskog.

Kako je saopšteno, učestvovali su, između ostalih, Brazil, Velika Britanija, Argentina, Nemačka, Norveška, Južna Afrika, SAD, Turska, Japan, Francuska, Kina.

Foto: Tanjug/AP

 

Kina brani ruske crvene linije

Ipak, piše "Volstrit džornal", presudno je što je najvažniji spoljnopolitički partner Rusije Kina, koja je bila pozvana u dansku prestonicu, ali je ostala po strani, sada rešila da se pridruži sastanku u gradu na obali Crvenog mora.

Zapadne diplomate su rekle da je Peking imao konstruktivnu ulogu u razgovorima, kao i to da je insistirao da se uzmu u obzir crvene linije Rusije o Ukrajini.

Navedeno je i da je Kina ponovo predstavila svoj mirovni plan od 12 tačaka za prekid vatre i pregovore za okončanje rata, koji je prvi put objavila u februaru. Evropske diplomate su na to odgovorile konstatacijom da bi bezuslovni prekid vatre mogao da zamrzne sukob i omogući Rusiji da konsoliduje svoju kontrolu nad ukrajinskom teritorijom.

Visoki američki zvaničnik rekao je za list da su se na marginama susreta u Džedi sastali savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i državni podsekretar za politička pitanja Viktorija Nuland sa specijalnim predstavnikom Kine za evroazijska pitanja šefom kineske delegacije Li Huijem.

Brazilska delegacija poručila je da se u pregovore mora uključiti i Rusija, to jest da "svaki pravi pregovori moraju uključiti sve strane".

- Ako zaista želimo mir, moramo na jedan ili drugi način da uključimo Moskvu u ovaj proces - rekao je Selso Amorim, savetnik brazilskog predsednika Lule da Silve, za AFP.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov smatra da učešće predstavnika zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) na konsultacijama u Džedi može biti korisno - da se zapadni pokrovitelji Kijeva urazume.

Prema rečima Rjabkova, Rusija će u Džedi razgovarati o rezultatima konsultacija o Ukrajini sa partnerima iz BRIKS-a koji su učestvovali na sastanku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading