BAJDENOVA ADMINISTRACIJA SE SVETI MAĐARIMA? SAD uvele nove PUTNE mere državljanima Mađarske, OVO više neće smeti!

Autor:

Svet

01.08.2023

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neimenovani američki zvaničnik saopštio je da je više od stotinu hiljada pasoša Mađarske dato osobama bez potrebnih provera od kojih su neke dobili i kriminalci!

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA SE SVETI MAĐARIMA? SAD uvele nove PUTNE mere državljanima Mađarske, OVO više neće smeti!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Sjedinjene američke države uvele su nove putne mere za državljane Mađarske usled zabrinutosti da nisu izvršene dovoljno jake provere identiteta skoro milion stranih državljana koji su u proteklih devet godina dobili državljanstvo te zemlje, saopšteno je 1. avgusta iz Ambasade SAD u Mađarskoj.

Mere će biti primenjene kroz američki program za odobrenje viza kojim je omogućeno državljanima četrdesetak država da bez vize na 90 dana uđu u SAD radi poslovanja ili turizma.

Period važenja perioda putovanja za mađarske državljane u sklopu Elektronskog sistema za odobrenje putnih isprava sa dve je skraćen na godinu dana, dok će svaki putnik imati pravo na samo jedan ulazak u SAD u okviru odobrene vize a na na više ulazaka, kao što je to bila dosadašnja praksa, prenosi apnews.com.

Ova odluka stupa na snagu odmah, a važeće dok se ne reše svi sigurnosni problemi zbog kojih je i uvedena. Odnosiće se samo na nove ESTA prijave primljene nakon stupanja na snagu novih mera i nije retroaktivna. Sva ESTA odobrenja izdata pre 1. avgusta 2023. ostaju važeća dve godine i za višestruke ulaske u SAD.

Neimenovani američki zvaničnik saopštio je da je više od stotinu hiljada pasoša Mađarske dato osobama bez potrebnih provera od kojih su neke dobili i kriminalci koji predstavljaju bezbednosnu pretnju i nisu povezane sa tom državom.

Mađarska vlada, pod vođstvom premijera Viktora Orbana, pojednostavila je proceduru naturalizacije 2011. godine onima koji tvrde da imaju mađarsko poreklo, čak i ako ne žive ili nameravaju da žive u Mađarskoj.

Stotine hiljada od najmanje 2 miliona etničkih Mađara koji žive u susednim zemljama, pre svega u Rumuniji, Srbiji i Ukrajini, stekli su mađarsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri. Kritičari su rekli da je program omogućio etničkim Mađarima koji ne plaćaju poreze i koji žive u drugim zemljama da glasaju na mađarskim izborima, dajući Orbanovoj vladajućoj stranci Fides izbornu prednost, navodi apnews.com.

Amerika je, usled zabrinutosti, nešto ranije promenila kategoriju Mađarskoj kao privremenom članu programa za odobrenje viza.

Mađarska vlada je odgovorila na ograničenja u utorak u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države zahtevale lične podatke etničkih Mađara u inostranstvu sa dvojnim državljanstvom i da mađarska vlada nije bila voljna da pruži te informacije kako bi zaštitila bezbednost tih građana.

- Zbog toga se administracija predsednika Džoa Bajdena sada sveti Mađarima - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (1)

Loading
Dragan

01.08.2023 21:45

Fašističke metode