OVO SU PRAVI KOMANDANTI "VAGNERA": Ratovali od Jugoslavije do Sirije i Avganistana

Autor:

Svet

01.07.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo ko su komandanti Vagnera!

OVO SU PRAVI KOMANDANTI "VAGNERA": Ratovali od Jugoslavije do Sirije i Avganistana

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Jevgenij Prigožin, iako se slika u uniformi, nije pravi vođa i ratni strateg plaćeničke vojske "Vagner", koja je proteklog vikenda krenula po Putinovu glavu u Moskvu.

1. Andrej Mihajlovič Bogatov (59), kodno ime Ratibor, komandir četvrte izviđačko-jurišne čete.

Rodio se u Starom Oskolu, kod Belgoroda, gde je bio elektromonter. Služio je vojni rok u padobrancima i ratovao u Avganistanu. Kao dobrovoljac učestvovao je na strani Srba u ratovima u Jugoslaviji.

U bici za sirijsku Palmiru 2016. bio je teško ranjen i ostao bez ruke. Posle toga je zadužen za odbranu rafinerije Hajan kod Homsa.

Pod ličnim je sankcijama EU od 2021. uz neverovatno obrazloženje da je u bici za Palmiru protiv Islamske države podržao režim predsednika Bašara el Asada. Nosilac je Ordena heroja Rusije za hrabrost, ratne zasluge i Ordenom crvene zvezde.

2. Boris (49, prezime i mesto rođenja nepoznati), kodno ime Zombi.

Veteran Specnaza, vojne obaveštajne službe GRU. Učestvovao u Osetinsko-inguškom sukobu. S "Vagnerom" prošao Siriju i Centralnoafričku Republiku. Trenutno komandir odreda "Vagnera". Odlikovan sa sedam Ordena za hrabrost i za zasluge za otadžbinu četvrtog stepena s mačevima.

3. Anton Olegovič Jelizarov (42), kodno ime Lotos.

Rođen u Rostovu, završio Akademiju vazdušno-desantne vojske. Od 2003. bio komandir voda padobranaca sedme divizije. Kasnije sa specijalcima jurio teroriste po Kavkazu. Osuđen na tri godine uslovno 2016. i otpušten iz vojske jer je falsifikovao dokumenta i privatizovao službeni stan. Tada se pridružio "Vagneru" u Siriji, a kasnije učestvovao u napadu libijskog generala Kalife Haftara na Tripoli. U januaru je komandovao jurišom za Soledar, koji se završio katastrofalnim porazom Ukrajinaca. Od tada je pod ličnim sankcijama EU. Odlikovan Ordenom heroja Rusije.

4. Andrej Nikolajevič Trošev (61), pukovnik u ostavci od 2014, učesnik avganistanskog i Drugog čečenskog rata

Rođen u Lenjingradu, gde je završio artiljerijsku akademiju. U Avganistanu je komandovao baterijom i dva puta odlikovan Ordenom crvene zvezde, a u Čečeniji s dva Ordena za hrabrost, kao i za zasluge za otadžbinu. Potom je komandovao odredima specijalaca OMON i SOBR.

Po odlasku u penziju ratovao je s "Vagnerom" u Siriji, a u Ukrajini je bio načelnik štaba muzikanata.

5. Mihail Jevgenevič Mizincev (61), general-pukovnik ruske vojske i bivši zamenik ministra odbrane

Karijeru počeo u Istočnoj Nemačkoj, a potom završio sve generalske škole. Preuzeo je od Troševa mesto načelnika štaba "Vagnera" 5. maja ove godine, što je bio deo operacije kojom je ovu formaciju preuzelo ministarstvo odbrane. U vreme pobune Prigožina nalazio se u bazi za obuku, zbog čega Jevgenij Prigožin nije mogao da iskoristi te trupe "Vagnera.

SUTRA U ŠTAMPANOM IZDANJU SRPSKOG TELEGRAFA SPECIJALNI DODATAK DOSIJE VAGNER NA 12 STRANA!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading