PONOVO GORI OKO BAHMUTA: Ukrajinici tvrde da su napredovali kilometar i po ka gradu, vode se žestoke borbe GRIZU SVAKI METAR ZEMLJE

Autor:

Svet

29.06.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oružane snage Ukrajine napredovale su 1.500 m ka Kurdjumivki, uspeha ima i u drugim pravcima, tvrdi ukrajinsko Ministarstvo odbrane .

PONOVO GORI OKO BAHMUTA: Ukrajinici tvrde da su napredovali kilometar i po ka gradu, vode se žestoke borbe GRIZU SVAKI METAR ZEMLJE

Foto: Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine nastavljaju ofanzivnu operaciju na tri pravca fronta - Melitopolj, Berdjansk i Bahmut . Na poslednjem, branioci su napredovali 1,2-1,5 hiljada metara u pravcu Kliščijevke i Kurdjumivke, dok ruske snage bezuspešno sprovode ofanzivu na limanskom, avdijevskom i mariinskom pravcu, tvrdi ministarstvo.

Zamenica ministra odbrane Hana Maljar govorila je o situaciji u ovim oblastima fronta.

„Naši u teškom duelu „grizu“ svaki metar zemlje od neprijatelja.Uspešni su“.

Prema Maljarovoj, na pravcu Rivnopolj-Volodina, ukrajinske snage su uspešne, učvrstile su se na postignutim linijama i nanose ozbiljne gubitke neprijatelju. Kako je rekla, oni troše ofanzivni potencijal ruske vojske, uništavajući njenu opremu, skladišta, kontrolne punktove i ljudstvo.

"Uništavamo neprijatelja u pravcu Zaporožja i Melitopolja. On povlači sve svoje rezerve za odbranu, čak i brigadu pomorske pešadije koja je svojevremeno pobegla iz Hersona. U pravcu Berdjanska ima napredovanja od 1.300 metara", rekao je zamenik načelnika Ministarstva odbrane.

On napominje se da su ukrajinske trupe presrele operativnu inicijativu u pravcu Bahmuta . Iako neprijatelj pokušava da zadrži zauzete položaje i izvodi kontranapade,on se posle gubitaka postepeno povlači.

Ukrajinci su već navodno napredovali 1.200 metara u pravcu Kliščijevke (9 km od Bahmuta) i 1.500 metara do Kurdjumivke (17 km od okružnog centra).

Istovremeno se nastavlja žestoka borba na bokovima grada: Oružane snage Ukrajine uspevaju, sada su ukopane na položajima.

„Generalno, ponovo je vruće u pravcu Bahmuta, vode se žestoke borbe. Neprijatelj tamo povlači rezerve i svom snagom se drži za Bahmut“, zaključila je Malar.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je nedavno da Ukrajina još uvek nije iskoristila glavne rezerve trupa u protivofanzivnim akcijama, uključujući većinu brigada obučenih u zapadnim zemljama i opremljenih savremenim NATO tenkovima i oklopnim vozilima.

Osim toga, svi uspesi Odbrambenih snaga nisu javno objavljeni, a „glavni događaj“ kontraofanzive tek predstoji, naveo je on.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading