PREVIŠE SLUČAJNOSTI DA BI SMRT BILA SLUČAJNA: Nova istraga o Epstajnu potvrdila NEVEROVATNE PROPUSTE, kao da je moćni pedofil MORAO DA UMRE

Autor:

Svet

28.06.2023

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadzorni organ u Sekretarijatu za pravosuđe naveo je da je "kombinacija nemara i propusta" omogućila da finansijer Džefri Epstajn oduzme sebi život u federalnom zatvoru u Njujorku, dok je čekao suđenje za podvođenje maloletnica.

PREVIŠE SLUČAJNOSTI DA BI SMRT BILA SLUČAJNA: Nova istraga o Epstajnu potvrdila NEVEROVATNE PROPUSTE, kao da je moćni pedofil MORAO DA UMRE

Foto: Tanjug/AP

Džefri Epstajn

Epstajn, koji je čekao suđenje ubio se u zatvoru u Njujorku u avgustu 2019. Bio je optužen da je stvorio „široku mrežu" saradnika preko koje je seksualno iskorišćavao maloletne devojke. Ovaj šezdesetšestogodišnji biznismen družio se sa nekim od najmoćnijih ljudi sveta. Među njima su Donald Tramp i Bil Klinton, aktuelni i bivši američki predsednik, kao i britanski princ Endrju.

Republika

Foto: Profimedija, Tanjug/AP

 

 

Generalni inspektor objavio je izveštaj o detaljima istrage o smrti Epstajna u augustu 2019, poslednji u nizu nekoliko zvaničnih istraga o ovom slučaju. On je ponovio već ranija otkrića drugih istraga, da nema indikacija o nasilju, pobijajući teorije zavere oko smrti, piše Glas Amerike.

U svom izveštaju generalni inspektor Majkl Horovic naveo je kao faktore koji su uticali na Epštajnovu smrt, propust federalnog Biroa za zatvore da ne mu dodeli cimera, pošto je prethodni otišao, kao i probleme sa kamerama za nadzor. Kamera koja nadgleda njegovu ćeliju nije radila. On je takođe naveo da je Epstajnu dato previše čaršafa, koji su bezbednosni problem i koji su korišćeni su za samoubistvo.

Takođe je ponovio prethodna otkrića da su neki od zatvorskih čuvara bili preopterećeni poslom. Otkrio je da je 13 zaposlenih imalo loše rezultate, a preporučio je mere protiv šestoro radnika. Samo dvoje zaposlenih koji su imali zadatak da čuvaju Epstajna su optuženi, ali su izbegli zatvor jer su priznali krivicu da su falsifikovali unose kada su bili na smeni.

Izveštaj je objavljen više od četiri godine nakon što je Epstajna oduzeo sebi život, ali i nakon što je agencija AP objavila hiljade strana izveštaja o njegovom pritvoru, smrti i haosu koji je posle nastao. Zatvorski čuvari kojima je posao bio da nadgledaju Epštajna su spavali i bavili se onlajn kupovinom, umesto da ga proveravaju na 30 minuta, što im je bio zadatak, naveli su istražioci.

Ovo je drugi put za šest mseseci da je Horovic optužio propuste Biroa za zatvore za smrt poznatog pritvorenika.

AP je dobio više od 4.000 stranica dokumenata o smrti Epstajna od Biroa za zatvore po zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Dokumenta, u kojima je i rekonstrukcija događaja koji su vodili do samoubistva, interni izveštaji, elektronska prepiska, memorandumi i ostala dokumenta, samo pokazuju kako je manjak osoblja i nemar doprineo smrti.

Republika

Foto: AP Mary Altaffer

 

 

Epstajn je proveo 36 dana u zatvoru na Menhetnu. Dve nedelje pre smrti, bio je na prismotri 31 sat nakon što je, prema rečima zvaničnika, pokušao samoubistvo kada je imao povrede i modrice na vratu. Čuvari kojima je posao bio da paze na njega noći kad je umro, radili su prekovremeno.

Jedan od njih, kome nadzor pritvorenika nije u opisu posla, radio je peti dan zaredom prekovremeno. Drugi je radio dežurstvo, što mu je bila druga osmočasovna smena taj dan. Uz sve to, Epstajnov cimer se nije vratio posle pojavljivanja pred sudom, a nadležni u zatvoru mu nisu dodelili drugog cimera, ostavljajući ga tako samog.

 

 

Izveštaj je međutim odmah postao meta kritika, jer javnost i dalje sumnja u zvanične verzije događaja. Na kanalu Fox TV naglašeno je da je to previše slučajnosti da bi samoubistvo bilo slučajnost. Navedeno je da je i veče pre tragedije Epstajnu dat telefon da bi zvao svoju majku, koja je međutim preminula više godina ranije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading