OVO ĆE BITI RUSIJA POSLE PUTINA: Kongres narodnih deputata u izgnanstvu donosi KLJUČNI DOKUMENT, a vodi ih biznismen koji sebe naziva "ruskim De Golom" (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

05.06.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poljskoj prestonici Varšavi u četvrtak 8. juna biće otvoren Kongres narodnih deputata, koji čini 93 bivših poslanika ruskog parlamenta koji su napustili Rusiju i sada žele da se reše predsednika Vladimira Putina.

OVO ĆE BITI RUSIJA POSLE PUTINA: Kongres narodnih deputata u izgnanstvu donosi KLJUČNI DOKUMENT, a vodi ih biznismen koji sebe naziva "ruskim De Golom" (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

To je najavio Ilja Ponomarev, ruski biznismen i nekadašnji deputat Državne dume, vođa legije Sloboda Rusiji koja zajedno sa Ruskim dobrovoljačkim korpusom (RDK) neonaciste Denisa Kapustina, o kojem je Republika ranije pisala, poslednjih meseci vrši oružane upade sa teritorije Ukrajine u zapadne oblasti Rusije.

Foto: www.profimedia.rs

Ilja Ponomarev

S Ponomarevim je u ukrajinskoj prestonici Kijevu intervju uradio dopisnik italijanskog lista Korijere dela sera, a razgovor je vođen nakon masovnog napada dronovima na Moskvu.

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici legije Sloboda Rusiji i Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK)

Na pitanje da li se protiv Kremlja bori samo oružjem, Ponomarev je kazao da će ruski poslanici u izgnanstvu, koji su svi birani u parlament pre aneksije Krima 2014, na predstojećem kongresu započeti izradu ustava Rusije za period posle Putina.

- Želimo da Rusiju učinimo decentralizovanom državom. Nova Rusija mora svima da stavi do znanja da više neće predstavljati imperijalnu opasnost. Želimo da uđemo u društo civilizovanih naroda, u Evropsku uniju, u NATO - rekao je Ponomarev, koji za sebe tvrdi da će biti "ruski De Gol".

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

On je kazao da njegovoj legiji Sloboda Rusiji prilazi "sve više dobrovoljaca koji žele da se bore protiv Putina i njegove klike".

- Legija sada ima četiri raspoređena bataljona, a RDK ima jedan bataljon. Unutar Ruske Federacije deluju dve tajne organizacije koje su u koordinaciji sa nama i još četiri koje su autonomne. Oni su ti koji su eliminisali Dariju Duginu - naveo je Ponomarev, misleći na ubistvo ćerke Aleksandra Dugina, Putinovog ideologa i jednog od najvećih zagovornika rata u Ukrajini, koje se dogodilo u avgustu 2022.

Ko je Ilja Ponomarev?

Foto: www.profimedia.rs

 

- rođen 6. avgusta 1975. u Moskvi
- sa 14 godina angažovao ga je Institut za nuklearnu bezbednost Ruske akedemije nauka, a sa 16 godina je osnovao prvu visokotehnološku start-ap firmu
- diplomirao fiziku na Moskovskom državnom univerzitetu i ima master iz javne uprave
- sredinom 90-ih godina prošlog veka radio za softversku kompaniju "Banjan sistems" čiji je klijent bio naftni gigant "Jukos", a kasnije se tu i zaposlio, da bi krajem te decenije pokrenuo sopstveni tehnološki biznis
- od 2002. to 2007. bio je šef pres službe Komunističke partije Ruske Federacije
- u Državnu dumu prvi put je izabran 2007, kada je pristupio stranci Pravedna Rusija, a 2012. je pokrenuo ulične proteste protiv Putina, što mu nije smetalo da učestvuje u državnim naučnim projektima koji su prethodili osnivanju Instituta za nauku i tehnologiju Skolkovo
- prilikom glasanja o pripajanju Krima Rusiji bio je jedini poslanik koji je glasao protiv te odluke koja je usvojena sa 445 glasova "za"
- nakon toga je na bilbordu u Moskvi osvanuo natpis da je Ponomarev "narodni izdajnik", a tokom njegovog boravka u SAD ruski pravosudni organi su mu zamrzli imovinu, optužujući ga za pronevere
- u Ukrajini je dobio privremenu dozvolu boravak 2016, a tri godine kasnije i državljanstvo te zemlje
- nakon agresije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. pristupio je ukrajinskoj vojsci, a sada je vođa legije Sloboda Rusiji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Dejan

05.06.2023 14:06

E sad se Konjasti Vuk vise ne krije da radi za Britance,Amere i njima bliskim , pa tako i ovi njegovi mediji i portali .Prodao Srbiju vec odavno

Cika

05.06.2023 14:07

Poslanik pa veliki biznismen ,,Posten,rodoljub,misli dobro svom narodu"

Dragan

05.06.2023 14:28

Ponomarjov hoće uz pomoć fašista da oslobodi Rusiju. Čista glupa propaganda.