NAPADAČ NOSIO SIMBOLE NEONACISTA! Novi detalji pucnjave u tržnom centru u Dalasu: Imao punu borbenu opremu!

Autor:

Svet

08.05.2023

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amwerički predsednik je potvrdio da je pucač koristio pušku AR-15.

NAPADAČ NOSIO SIMBOLE NEONACISTA! Novi detalji pucnjave u tržnom centru u Dalasu: Imao punu borbenu opremu!

Foto: Tanjug/AP

policija

Vlasti Teksasa identifikovale su teško naoružanog napadača koji je ubio osam ljudi, uključujući decu, u tržnom centru u Dalasu kao 33-godišnjeg Maurisija Garsiju.

Napadača je po drugoj prijavi ubio policajac koji se nalazio na toj lokaciji. Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da je Garsija u subotnjem napadu koristio pušku AR-15 i nosio borbenu opremu.

Istražitelji na koje se pozivaju američki mediji kažu da je Garsija možda imao veze sa krajnjom desnicom, zbog simbola koji je nosio na svojoj odeći. Dva izvora su rekla za Si-Bi-Es da je njegova odeća imala slova RVDS, što je skraćenica za „Desni odred smrti”, za koju se veruje da je neonacistička grupa, prenosi Bi-Bi-Si.

Neki članovi ekstremističkih grupa su poslednjih godina viđeni u javnosti kako nose natpise na kojima piše „RVDS“, prema Soutern Poverti Lav Center, organizaciji koja prati i izveštava o ekstremizmu. Policija je pretražila obližnji hotel u kome je Garsija odseo, kao i kuću u gradu. Pucao je na kupce u Allen Premium Outlets u severnom predgrađu Dalasa.

Napadač bio čuvar

Najmanje tri povređene žrtve su i dalje u kritičnom stanju. Napadač je sa sobom imao i pištolj, a u njegovom automobilu pronađeno je dodatno oružje i municija, rekao je istražitelj. Na fotografiji koju je dobio CNN vidi se kako napadač leži na zemlji nakon što je upucan, sa puškom u blizini.

Nosi crni pancir i čini se da ima priloženih nekoliko dodatnih časopisa. Istražitelji pretražuju društvene mreže i onlajn naloge u potrazi za tragovima kako bi utvrdili da li je Garsija bio povezan sa nasilnim ekstremističkim grupama. Bajden je pozvao na zabranu jurišnih pušaka poput one korišćene u ovom napadu.

Potvrđujući da su u napadu stradala deca, Bajden je dodao da "previše porodica ima prazne stolice za svojim stolovima" i još jednom pozvao svoje političke protivnike u Republikanskoj stranci da podrže strožu kontrolu oružja. Garsija je navodno radio kao čuvar i nije imao ozbiljan krivični dosije.

Svuda su letele varnice

Baza podataka odeljenja za javnu bezbednost Teksasa potvrđuje da je napadač prošao obuku za vatreno oružje. Postoji i snimak kako osumnjičeni izlazi iz svog vozila na parkingu tržnog centra i otvara vatru na ljude koji su hodali u blizini bez upozorenja.

Žena koja radi u tržnom centru rekla je da je saznala za napad nakon što joj je mušterija rekla da "zatvori vrata".

- Bila sam zbunjena. Sledeće što znate, tu su pucnjevi... sve što čujete je 50, 60 pucnja. Ostali smo mirni koliko smo mogli, trudili smo se da naše mušterije budu mirne... zatvorili smo vrata, sve je bilo zatvoreno. Niko nije mogao ništa da kupi. Svi smo se krili pozadi - rekla je ona.

Elejn Penikaro, još jedan svedok, rekla je da je završavala kupovinu kada je čula paljbu.

- Tako da smo jednostavno svi stali. Ali onda sekund kasnije, kao pop, pop, pop, pop, pop. I videli smo kako varnice lete kao da je tačno ispred nas. Pa smo samo uleteli u prodavnicu Converse. Oni zaključali vrata. Svi smo se sagnuli pozadi - i tu smo ostali - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading