MINSKA POLJA, ŽILET-ŽICA I CIK-CAK ROVOVI! Rusi se tresu zbog ukrajinske ofanzive, grade utvrđenja: OVO NIIJE VIĐENO DECENIJAMA! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

02.05.2023

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Ministarstva, od leta 2022. Rusija je rasporedila „neke od najobimnijih sistema vojnih odbrambenih objekata viđenih bilo gde u svetu poslednjih decenija“.

MINSKA POLJA, ŽILET-ŽICA I CIK-CAK ROVOVI! Rusi se tresu zbog ukrajinske ofanzive, grade utvrđenja: OVO NIIJE VIĐENO DECENIJAMA! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Rusija je od prošlog leta gradila i izgradila „neke od najobimnijih sistema vojne odbrane koje su decenijama viđene bilo gde u svetu“ u oblastima koje kontroliše u Ukrajini, kao i u njenim pograničnim regionima, navodi se u obaveštajnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.

- Obimni vojni odbrambeni sistemi Rusije ukazuju na duboku zabrinutost zbog najavljene ukrajinske ofanzive - izvestile su juče britanske obaveštajne službe.

Prema podacima Ministarstva, od leta 2022. Rusija je rasporedila „neke od najobimnijih sistema vojnih odbrambenih objekata viđenih bilo gde u svetu poslednjih decenija“.

- Rusija je uložila posebne napore da ojača svoju odbranu oko severne granice Krima, koji je pod okupacijom već devet godina - saopštilo je ministarstvo.

 

 

Rusija je takođe iskopala stotine kilometara rovova na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji i duboko unutar ruske teritorije.

- Pored straha od ukrajinskog prodora, mere odbrane su verovatno i pokušaji da se promoviše zvaničan narativ da Rusiji prete Ukrajina i NATO - napisalo je Ministarstvo.

Na snimcima se vidi da je Rusija uložila poseban napor da uspostavi severnu granicu okupiranog Krima, a takođe je iskopala „stotine kilometara rovova u okviru međunarodno priznatih granica ruske teritorije, uključujući Belgorodsku i Kursku oblast“.

Grade tvrđave i utvrđenja

Podsećanja radi, Rojters je prošle nedelje objavio satelitske snimke ruskih odbrambenih linija koje je napravio Capella Space. Protežu se od zapadne Rusije preko istočne Ukrajine do Krima. Izgrađeni su u sklopu priprema za veliki ukrajinski napad, piše Rojters.

 

 

Rojters je pregledao satelitske snimke hiljada odbrambenih položaja unutar Rusije i duž ukrajinskih linija koji pokazuju da se najjača odbrana postavlja u regionu Zaporožja i na ulazu na poluostrvo Krim. Šest vojnih analitičara reklo je Rojtersu da bi ova odbrana, uglavnom izgrađena nakon brzog jesenjeg napredovanja Ukrajine, ovog puta mogla predstavljati ozbiljne probleme za Ukrajince i da će napredak zavisiti od njihove sposobnosti da efikasno izvode složene, kombinovane operacije.

- Mogu li Ukrajinci da izvode kombinovane operacije? - pitao je Nil Melvin, analitičar Roial United Services Institute (RUSI). „Rusi su pokazali da ne mogu i da su se vratili svom starom sovjetskom metodu iscrpljivanja“, dodaje on.

Ukrajinska kontraofanziva mogla bi da promeni dinamiku rata, koji se poslednjih meseci pretvorio u krvavu bitku na iscrpljivanje. Ako Kijev uspe da povrati kontrolu nad jugom, mogao bi da povrati nesmetan pristup svojim crnomorskim izvoznim rutama. Ali Ukrajina ima ozbiljan problem i moglo bi da prođe mnogo vremena dok novo oružje i vojna oprema ne stignu sa Zapada. Zapad, s druge strane, vrši pritisak na Kijev da vrati što više teritorije u slučaju da vojna podrška počne da jenjava, kažu analitičari.

Strah od kontraofanzive

Ukrajina je obećala da će vratiti svu teritoriju koju je okupirala Rusija, područje otprilike veličine Bugarske, ali zvaničnici ne žele da otkriju bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći Moskvi. Zapad je poslao mnoštvo modernih borbenih tenkova, zajedno sa opremom za premošćivanje i vozila za čišćenje mina.

 

 

Zato Rusija kopa obimna, slojevita utvrđenja kako bi osigurala da će njene trupe biti daleko više ukopane nego što su bile kada su proterane iz severoistočne Ukrajine i grada Hersona.

Slike koje je analizirao Rojters pokazuju da se veći deo ruske izgradnje odvijao nakon novembra, kada su se njene snage povukle iz Hersona na jugu i obe strane su nastojale da konsoliduju pozicije tokom zimskih meseci. Protežu se stotinama kilometara, vojni analitičari kažu da utvrđenja označavaju oblasti za koje Rusija očekuje da će biti napadnute ili vidi strateški značaj u držanju teritorije.

Prema satelitskim snimcima, ruski položaji su najviše koncentrisani u blizini linija fronta u jugoistočnom regionu Zaporožja, na istoku i preko uskog pojasa zemlje koji povezuje poluostrvo Krim sa ostatkom Ukrajine. Većina zapadnih vojnih analitičara očekuje da će glavni udar kontraofanzive biti na jugu, iako su najteže borbe poslednjih meseci koncentrisane na istoku, posebno oko grada Bahmuta.

Pored rovova, barikada i cik-cak rovova, ruske odbrambene linije će uključivati i minska polja, žilet-žicu i kamuflirane položaje, piše Rojters. A u slučaju grada Polohi, Rusija je izgradila dve različite odbrambene linije, jednu na severu i jednu na jugu. Slike oblasti Zaporožja koje je video Rojters pokazuju da su neki gradovi, kao što su Tokmak i Bilmak, okruženi utvrđenjima.

Iskopani su rovovi duž puteva, van drugih naselja i na gradskim aerodromima Melitopolj i Berdjansk. Uspostavljen je i sever Krima. Uprkos ogromnoj odbrambenoj mreži, četiri analitičara rekla su Rojtersu da će Rusija biti „rastegnuta duž fronta“, ranjivost koju će Kijev nastojati da iskoristi obmanom, ometanjem i operativnom brzinom.

(Index)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading